Νικόλαος Αναστασόπουλος

Τηλέφωνα: 
Εσωτερικό
  • 210 772 3378
Βαθμίδα: 
Επίκουρος καθηγητής
Τίτλοι σπουδών: 
  • Πτυχίο Αρχιτεκτονικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1982).
  • Master Αρχιτεκτονικής, Yale University ΗΠΑ (1985). Διετές πρόγραμμα, επαγγελματικό δίπλωμα. (υπότροφος Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Ωνάσης)
  • Διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ (υποστήριξη 25/1/2013). Έρευνα πεδίου στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ. Θέμα: «Περιβαλλοντική Διαχείριση και Νεώτερα Εναλλακτικά Πρότυπα Κοινωνικής και Οικιστικής Οργάνωσης».
Γνωστικό αντικείμενο: 
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, βιωσιμότητα και περιβαλλοντική διαχείριση.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: 
  • Περιβαλλοντική και πολιτιστική διαχείριση
  • Εναλλακτικά πρότυπα κοινωνικής και οικιστικής οργάνωσης.
  • Βιωσιμότητα, θεωρίες και πρακτικές οικολογίας, εναλλακτικές συλλογικές και ολιστικές μορφές σχεδιασμού.
  • Θεωρίες συστημάτων και πολυπλοκότητας σε σχέση με την πόλη.
  • Η αστική κατάσταση και η ουτοπική σκέψη, ο δημόσιος χώρος, τα κοινά, η αρχιτεκτονική και το πολιτικό.

Νίκος Αναστασόπουλος, Δρ ερευνητής αρχιτέκτων. Σπουδές αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, MArch Yale U. Έχει διδάξει στο Parsons School of Design, Department of Architecture and Environmental Design, New School for Social Research στη Νέα Υόρκη, και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Περιοχές έρευνας και δράσης περιλαμβάνουν τις σφαίρες του δημόσου και του ιδιωτικού σε σχέση με την κατηγορία των κοινών, θέματα αρχιτεκτονικής και αποανάπτυξης,  πτυχές βιωσιμότητας, θεωρίες συστημάτων και πολυπλοκότητας. 

Υπήρξε συν-ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΔΕΝΤΡΟ, καθώς και μέλος των ομάδων Κοινό Αθήνα και του P2P Foundation. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και συμμετέχει σε κινήματα για τα κοινά διεθνώς.

Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής Prometeo (IAEN, Κίτο, Εκουαδόρ, 3-12/2014) συνέβαλε στην συγγραφή κειμένων στρατηγικής για το FLOK Society project και πραγματοποίησε έρευνα για ζητήματα βιωσιμότητας, το Buen Vivir και τη διαχείριση των κοινών, και την επίδρασή τους σε αστικά περιβάλλοντα. Συνδιοργάνωση εργαστηρίου με το μεταπτυχιακό MDUT του πανεπιστημίου PUCE. Εκπροσώπιση του ΕΜΠ και συμμετοχή στο Habitat III (2016).

Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος SoPHIA (2020-21),  εκπροσωπόντας τη Σχολή και το ΕΜΠ σε ένα consortium επτά ευρωπαϊκών χωρών.

 

Προσωπική ιστοσελίδα

Μαθήματα

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στα εξής μαθήματα:

Προπτυχιακά Μαθήματα
5ο Εξάμηνο
7ο Εξάμηνο
8ο Εξάμηνο
ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου" - Κατεύθυνση Α: "Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός"
γ. Η Παράσταση της Αρχιτεκτονικής Γνώσης