- ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.
- M.Sc. in Advanced Architectural Studies, Bartlett School of Architecture and Planning, University College London (1986) - Υπότροφος Ι.Κ.Υ (1984-1985)
Aρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Μεθοδολογία Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ζητήματα Ένταξης σύγχρονων επεμβάσεων σε παραδοσιακό περιβάλλον. Κατοικία, Δημόσιο κτίριο, Αστικός χώρος,Ειδική Κτιριολογία(Εκπαιδευτικές Εγκαταστάσεις, Τουριστικές Εγκαταστάσεις),
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Δήμητρα Νικολάου είναι Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει από το 2002 και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Προσομοίωσης με Η/Υ για τον Αρχιτεκτονικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών M.Sc. in Αdvanced Architectural Studies, Bartlett School of Architecture and Planning ,University College London,με επιβλέποντα τον καθηγητή B. Hillier,ως υπότροφος εξωτερικού του IKY.
Το πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας της εστιάζεται στη χρήση των μεθόδων της χωρικής ανάλυσης στις περιπτώσεις επανασχεδιασμού του αστικού ιστού και στη σχέση ανάμεσα στις στρατηγικές επιλογές του επανασχεδιασμού και στις κοινωνικές επιπτώσεις των επιλογών αυτών. Το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στηρίζεται στην θεωρία του U.A.S. (B. Hillier κ.ά.) για την “σύνταξη του χώρου” και την ικανότητα των χωρικών σχέσεων να επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές σχέσεις.
Αντικείμενο διδασκαλίας :Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση κτιρίου-διερεύνηση της δομικής συγκρότησης (χώρος, υλική έκφραση, φως),Ψηφιακά εργαλεία αστικού σχεδιασμού, Θεωρία και σχεδιασμός της επανάχρησης.
Το διάστημα 2010-2013 δίδαξε στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών E.M.Π : Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου, Κατεύθυνση :Σχεδιασμός - Χώρος Πολιτισμό το μάθημα Zητήματα Αστικού Χώρου και κατοικίας.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ: Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων, το μάθημα Νέα Αρχιτεκτονική σε Ιστορικά κτίρια και σύνολα.
Το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαικού έτους 2019-20 ,στα πλάισια της Ακαδημαικής της άδειας ,διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Διετέλεσαι επίσης:
Επισκέπτρια διδάσκουσα :με το πρόγραμμα Erasmus,στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Universidad CEU Cardenal Herrera Valencia, Ισπανία,2013, στην Αρχιτεκτονική Σχολή, ETSAB, School of Architecture, Βαρκελώνη, Ισπανία, με το πρόγραμμα Erasmus+ στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ecole National Superieure d’Architecture de Strasbourg (ENSAS) του Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Ιανουάριος 2016 και στην Αρχιτεκτονική Σχολή MIMAR SINAN Fine Arts University, Istanbul,Turkey,2017,στην Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου,Λευκωσία ,2018.
Έχει συνεχή επαγγελματική δραστηριότητα από την αποφοίτηση της, συλλογικό και ατομικό αρχιτεκτονικό έργο, βραβεία και διακρίσεις σε Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υλοποιημένα έργα της έχουν διακριθεί και έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί και εκτεθεί σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου.
Στα υλοποιημένα έργα της περιλαμβάνονται:
- Διαμόρφωση αποθήκης εργοστασίου στο Βόλο σε πανεπιστημιακό κτίριο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Κεντρική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Bόλο.
- Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας Κορινθίας.
- Κτίριο Γραφείων Διοίκησης, στο λιμάνι Αστακού.
- Ξενοδοχεία στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Καστέλι Χανίων Κρήτης ,στο Βαθύ Σίφνου κ.α.
- Κατοικίες στην Αθήνα ,στην Σαρωνίδα, στην Απολλωνία Σίφνου, στα Κιούρκα Ν. Αττικής, στην
Πρέβεζα, στο Ναύπλιο, κ.α.
Το έργο της είναι δημοσιευμένο και παρουσιασμένο σε συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές αρχιτεκτονικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ,όπως:
- 1η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, οργάνωση ΕΙΑ, 1995, Αθήνα
- Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στον 20ο αιώνα, οργάνωση DAM & ΕΙΑ, DAM Φρανκφούρτη, 1999
- 10η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε Βενετίας, Ελληνικό Περίπτερο, Biennale Βενετίας, 2006
- Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο Αιώνα, οργάνωση ΕΙΑ, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 2009, κ.α.
ΔΗΜΗΤΡΑ Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π.
Διευθύντρια Εργαστηρίου Προσομοίωσης με Η/Υ στον Αρχιτεκτονικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό
Μαθήματα
Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στα εξής μαθήματα:
Προπτυχιακά Μαθήματα
- 1ο Εξάμηνο
- Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 1: Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση 1
- 4o Εξάμηνο
- 5ο Εξάμηνο
- Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 5: Αρχιτεκτονική Σύνθεση 5: Κτίριο Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Χρήσεων
- 6ο Εξάμηνο
- Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός 6: Διδακτική Κατεύθυνση Συνθέσεων: Ένταξη Σύγχρονου Κτιρίου σε Περιβάλλον Ιδιαίτερου Αρχιτεκτονικού Χαρακτήρα
- 9ο Εξάμηνο
- Ε. Θ. Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων 9ου: Εμβάθυνση σε ζητήματα αρχιτεκτονικής σύνθεσης: ψηφιακά εργαλεία αστικού σχεδιασμού
ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου" - Κατεύθυνση Α: "Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός"
- γ. Η Παράσταση της Αρχιτεκτονικής Γνώσης