Θεωρία και μεθοδολογία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Σχεδιαστικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της κατοίκησης. Θεωρίες για την ερμηνεία και την παραγωγή του χώρου της πόλης.
Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Δρ. αρχιτέκτονας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με το χώρο» εκπονήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η συμβολική σχέση με το χώρο (1990), Διαφήμιση και το νόημα του χώρου (1996), Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή (2002 Κρατικό βραβείο δοκιμίου), Η υφή των πραγμάτων (1996 σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου), Μετέωροι χώροι της ετερότητας (2010), Towards the City of Thresholds (2011) Common Space (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί τη συλλογή κειμένων Μνήμη και εμπειρία του χώρου (2006). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, τα οποία ερευνούν τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου και τις πρακτικές της κατοίκησής του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η δουλειά του εστιάζεται στη θεωρητική προσέγγιση του χώρου των κοινών και τις μορφές που παίρνουν οι αγώνες για το δικαίωμα στην πόλη.
Στην ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται: Το ερευνητικό πρόγραμμα «Δημιουργία διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων της ν. Γυάρου του Ν. Κυκλάδων» (επ. υπεύθυνη Α. Βρυχέα) το ερευνητικό πρόγραμμα «Πολιτιστικό και οικολογικό τεχνολογικό κέντρο στο Ζηνί Κεφάλου Κω» (επ. υπεύθυνη α φάσης Α. Βρυχέα και β φάσης Σ. Σταυρίδης) και το Ερευνητικό πρόγραμμα βασικής έρευνας «Μετασχηματισμοί της σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού χώρου στα συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας των ελληνικών αστικών κέντρων» (επ. υπεύθυνος Σ. Σταυρίδης). Σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής μετείχε στη Μελέτη Αναβάθμισης των Προδιδακτορικών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Συμμετέχει στην Ομάδα Έρευνας για την Διεπιστημονικότητα και την Μεθοδολογία.
Έχει συνεργαστεί στη δημιουργία πειραματικών ταινιών videodance και μιάς σειράς ντοκυμαντέρ για τις γειτονιές της Αθήνας με τίτλο «Μικροπόλεις».
Είναι μέλος του International Sociological Association ISA (Research Committee 21 Regional and Urban Development), του International Political Science Association IPSA, του Institute of Urban Research and Action INURA και τουTransnational Institute of Social Ecology TRISE.
Έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετείχε στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.
Ως αρχιτέκτονας ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό κατοικιών και υπαίθριων δημόσιων χώρων. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Υπήρξε μέλος της ΔΕ και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ. Είναι μέλος του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής.
Μαθήματα
Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στα εξής μαθήματα:
Προπτυχιακά Μαθήματα
- 4o Εξάμηνο
- 9ο Εξάμηνο
- Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 9: Αστικός Σχεδιασμός
- Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός 9: Αστικός σχεδιασμός: Κοινωνική/συλλογική κατοικία
ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου" - Κατεύθυνση Α: "Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός"
- β. Η Εμβάθυνση στην Αρχιτεκτονική της Γνώσης