Εκδήλωση: "Le Corbusier/Le Modulor" (22/10/2015)

Ημερομηνία: 
Παρασκευή 16.10.2015

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης "Le Corbusier Le Modulor" που οργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 19.30, με αφορμή την πρώτη πλήρη ελληνική έκδοση του Modulor.

Τρεις γενιές που συναντήθηκαν διαχρονικά μέσα με τα λόγια και τα έργα του Le Corbusier θα συζητήσουν τη σημασία του Modulor και τη σημερινή του επικαιρότητα. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Αντωνακάκης, Jacques Sbriglio, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Άλκηστις Κωσταβάρα-Παπαρρήγα και Παναγιώτης Φαραντάτος, με συντονιστή τον Κώστα Τσιαμπάο.

Σύμβολο μιας νεωτερικότητας που επιθυμεί να εξανθρωπίσει τη μηχανή, το Modulor συμπύκνωσε την αγάπη του Le Corbusier για τα μαθηματικά και το ανθρώπινο σώμα, στοχεύοντας σε μια αρχιτεκτονική που θα εκπέμπει αρμονία. Για κάποιους ήταν ένα σκληρό «καλούπι» που υποτάσσει τη σχεδιαστική ελευθερία, για άλλους η τελευταία έκλαμψη ενός επιστημονικού ανθρωπισμού. Σε κάθε περίπτωση, το Modulor αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά ευρήματα της σκέψης του Le Corbusier, κομβικό για την κατανόηση της κοσμοθεωρίας του και της συνθετικής του προσέγγισης. Πάνω από όλα, παραμένει ένα έργο ανοιχτό που μας καλεί σε κριτική επανεκτίμηση.

Τα βιβλία Le Modulor και Modulor 2, που κυκλοφόρησαν το 1950 και το 1955 αντίστοιχα, περιγράφουν τη συναρπαστική αναζήτηση ενός συστήματος αναλογιών που θα εναρμονίσει τον κτισμένο χώρο με το κορμί του ανθρώπου, εμπλουτισμένη με πλήθος αυτοβιογραφικές πληροφορίες και εφαρμοσμένα παραδείγματα. Σήμερα, 50 χρόνια μετά από τον θάνατο του συγγραφέα τους, τα βιβλία κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο σύνολό τους στα ελληνικά, σε μια νέα μετάφραση της Άλκηστης Κωσταβάρα – Παπαρρήγα και σε επιμέλεια του Παναγιώτη Φαραντάτου, βασισμένη σε νέα έρευνα στα αρχεία του Ιδρύματος Le Corbusier στο Παρίσι.

Η εκδήλωση είναι μέρος της δέσμης εκδηλώσεων "Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier" που οργανώνονται στα 50 χρόνια από τον θάνατό του με πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. και στηρίζονται από  το Ίδρυμα Le Corbusier, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελβετική Πρεσβεία, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Ελληνικό Docomomo, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusierκαι.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: http://lecorbusier.arch.ntua.gr/.

Οργάνωση Στρογγυλής τραπέζης: Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Γαλλικό Ινστιτούτο, Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Επικοινωνία: Παναγιώτης Φαραντάτος panayotis.farantatos@gmail.com

Ομάδα Ελ/Le Corbusier