Εργαστήριο "Δήλος 2020: Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία" (Δήλος, 20-29/4/2020) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή - παράταση
Δήλος 2020: Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία
Πέμπτο εντατικό εργαστήριο του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία’ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Στρασβούργου και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’ και ‘Προστασίας Μνημείων’ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Θέμα / Στόχος:
Διερεύνηση των προοπτικών ανάδειξης και αξιοποίησης ενός αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο συνυπάρχουν η ανάγκη προστασίας των ερειπίων και η θέληση να παρουσιαστούν με αντιληπτό τρόπο σε ένα διαρκώς μεγαλύτερο κοινό. Το εργαστήριο θα έχει δύο πτυχές: μια διαγνωστική ανάλυση και ένα εργαστήριο σχεδιασμού. Θα περιλαμβάνει θεωρητικές παρεμβάσεις και στρατηγικές/σχεδιαστικές μελέτες που να αποκρίνονται στον παραπάνω προβληματισμό.
Τόπος: Δήλος. Διάρκεια: 20 -29 Απριλίου 2020.
Διδακτική ομάδα: Philippe Fraisse, François Frederick Muller, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
Συμμετοχή: 8 σπουδαστές από το Στρασβούργο και 4 σπουδαστές από το ΕΜΠ.
Διαμονή / εργασία: εγκαταστάσεις Γαλλικής Σχολής στη Δήλο (minimumexistenz).
Δεξιότητες: γλώσσα εργασίας είναι η γαλλική και η αγγλική στη γενική ομάδα, και η ελληνική με τη διδακτική ομάδα˙ καλή γνώση υπολογιστικών μέσων σχεδιασμού και διαχείρισης δεδομένων.
Δαπάνες / διατροφή: η διαμονή και η διατροφή προσφέρονται από τη γαλλική πλευρά, καταβάλλεται προσπάθεια για κάλυψη των εξόδων μεταφοράς από την ελληνική πλευρά.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο εργαστήριο ‘Δήλος 2020’
Καλούνται οι σπουδαστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαστήριο να υποβάλουν ψηφιακό φάκελο με το αίτημά τους, βιογραφικό και σύντομη έκθεση με το ειδικότερο ενδιαφέρον τους για το θέμα ως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στον Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Για την επιλογή τους, και ανάλογα με το ενδιαφέρον, μπορεί να οργανωθούν συνεντεύξεις.
Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό του Στρασβούργου θα βρείτε στο σύνδεσμο.
Τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου 2019 θα παρουσιαστούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ από την ελληνική ομάδα τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στις 17:00 (Τ.102).
Από το 2015 διοργανώνεται στη Δήλο, με πρωτοβουλία τριών καθηγητών της Εθνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής του Στρασβούργου και της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, ένα εντατικό εργαστήριο αφιερωμένο σε ζητήματα αξιοποίησης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Σπουδαστές από τις δύο Σχολές συναντώνται στο κυκλαδίτικο νησί για να επεξεργαστούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την προστασία και αποκατάσταση της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή και μια υποδοχή του κοινού, που να εξασφαλίζει πρόσβαση, αναγνωσιμότητα και ασφάλεια. Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για επίσκεψη στη Δήλο, που επιβεβαιώνεται από τα μεγέθη του τουρισμού, κυρίως με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, είναι η αφετηρία του προβληματισμού που μας απασχολεί σε αυτόν τον ιδιαίτερα εύθραυστο αρχαιολογικό χώρο. Σε διάστημα 20 ετών, ο τύπος του μέσου επισκέπτη έχει αλλάξει. Περάσαμε από τον ατομικό στον μαζικό τουρισμό, που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή αύξηση των ομαδικών επισκέψεων με ξεναγό. Τα όρια αυτών των πρακτικών και των συνεπειών τους γίνονται αισθητά στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, ιδιαίτερα το θέμα των ροών που γίνεται όλο και περισσότερο κρίσιμο σε ορισμένους τομείς όπως το Ιερό και η συνοικία του θεάτρου.
Οι στόχοι του εργαστηρίου περιλαμβάνουν την επεξεργασία επί τόπου των σύνθετων προβλημάτων αναδιαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου σε συνάρτηση με αυτά τα νέα δεδομένα και τη δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων Γάλλων (ENSAS) και Ελλήνων σπουδαστών (ΕΜΠ). Το ζήτημα της προστασίας των αρχαίων παραμένει προφανώς κεντρικό, με σημαντικότερα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και αποθήκευση των διάσπαρτων όγκων που εμποδίζουν συχνά την κυκλοφορία στην περιοχή, καθώς και τα προβλήματα που προκαλεί η μαζική επίσκεψη σε μια διαρκώς μειούμενη χρονικά περίοδο, το ζήτημα της δημιουργίας ειδικών χώρων για την παρουσίαση αρχαιολογικών αντικειμένων από τα αποθέματα του Μουσείου και η παιδαγωγική διάσταση της μετάδοσης των κεκτημένων γνώσεων σε συνάρτηση με τον αριθμό και την ποικιλία των επισκεπτών του χώρου.
Προετοιμασία εργαστηρίου:
Θα γίνει μια προκαταρκτική συνάντηση εργασίας των σπουδαστών του ΕΜΠ στην Αθήνα την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και μια ακόμα συνάντηση εργασίας στην αρχή Απριλίου.