Αθήνα ΄04 Λίγο Πριν…

Επιμέλεια: 
Εκδότης: 
Φωτογραφικό Εργαστήριο Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
Έτος Έκδοσης: 
2004
ISBN: 
9608830400

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα ’04, λίγο πριν..» κυκλοφόρησε το 2004. Περιέχει φωτογραφίες της Αθήνας κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, που τραβήχτηκαν από τους φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που συμμετείχαν στο φωτογραφικό εργαστήριο.
Η Αθήνα λίγο πριν το ’04 βρίσκεται σε μια έντονα μεταβατική περίοδο. Μέσα από την ιδιαίτερη αντίληψη που έχουν για το χώρο οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ξεκινούν μια σειρά από διαδρομές όπου παρατηρούν και σχολιάζουν την νέα μορφή της πόλης, τις αστικές αναπλάσεις, τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις, το εφήμερο και το ξεχασμένο. Η φωτογραφική σημείωση συμβαδίζει, εμπλουτίζει και τροφοδοτείται από το συνεχή διάλογο των φοιτητών της Σχολής για τους χαρακτήρες και τις μεταμορφώσεις της πόλης, σε μια εποχή όπου η ίδια η έννοια του αστικού μεταβάλλεται.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου ίσως να λείπουν οι στερεότυπες εικόνες της Αθήνας. Όμως είναι αναγνωρίσιμη η καθημερινότητα και η βιωματική σχέση που όλοι έχουμε με τον χώρο που κατοικούμε. Μια σχέση που κρύβει μέσα της τις αντιφάσεις μας και αποκαλύπτει τους φόβους και τις ελπίδες για την πόλη, μέσα και από την προετοιμασία μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η δημοσιοποίηση αυτών των φωτογραφιών θέλει να βάλει ξανά αυτά τα ζητήματα και ανοίξει ένα διάλογο και έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Μέσα στις προθέσεις ήταν η συλλογική παρουσίαση μιας φωτογραφικής δουλειάς.