Περιμετρικά - παραμετρικά της τάφρου της Λευκωσίας

Σπουδαστές: 
Ελίνα Παττίχη
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2009

Θέμα της διπλωματικής είναι η μελέτη των υφιστάμενων συνδέσεων μεταξύ της εντός και εκτός των τειχών πόλης της Λευκωσίας και η ένταξη της τάφρου στον  αστικο ιστο της πόλης.

Πως θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει το υποβαθισμένο επίπεδο της τάφρου με στόχο να το εντάξει δυναμικά στο αστικό δίκτυο της πόλης, αναδυκνύοντας ταυτόχρονα την ιστορική σημασία του χώρου αυτού;

Η μεθοδολογία ανάλυσης του προβλήματος περιλαμβάνει τη συγκέντρωση τεχνικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών στοιχείων για την τάφρο και όλες τις συνδέσεις ανοίγματα που δημιουργήθηκαν επί αγγλοκρατίας.  Στόχος της καταγραφής δεδομένων είναι η ένταξή τους σε ένα διάγραμμα και ένα σενάριο το οποίο δομείται με βάση το  πρόγραμμα παραμετρικού σχεδιασμού Grasshopper [McNeal-Rhino]

Η λογική του διαγράμματος αυτού στηρίζεται σε μία αλληλουχία μαθηματικών εξισώσεων των οποίων η σχέση με τον χώρο  ξεκινά από την πολεοδομική κλίμακα και καταλήγει στην κατασκευαστική δομή ενός συστήματος που ρυθμίζει τις κινήσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων των δρόμων και της τάφρου.

Το διάγραμμα αυτό έχει ως αφετηρία σημεία τα οποίά αντιπροσωπεύουν τις πυκνώσεις της κίνησης των πεζών στον χώρο εκατέρωθεν της τάφρου και παραμορφώνουν την μορφή μίας βασικής καμπύλης χάραξης που επιλέγω σε κάτοψη και η οποία αντιπροσωπεύει το σχήμα της αντίταφρου. Η παραμόρφωση έχει ως στόχο την δημιουργία διαπλατύνσεων για την εκτονωση της κίνησης των πεζών.

Σε επόμενο στάδιο γίνεται η παραμόρφωση της καμπύλης καθ’υψος από δυνάμεις που αφορούν το επίπεδο της τάφρου. Στο σύστημα δημιουργούνται κατεβάσματα προς την τάφρο όπου δεν βρίσκονται περιοχές με αρχαιολογικά ευρήματα  ή βασικές κινήσεις πεζών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα από ράμπες, κλιμακοστάσια και στέγαστρα που διακλαδιζονται σύμφωνα με το προτεινόμενο πλέγμα κινήσεων.

Κατηγορίες: 
Σύμβουλοι: 
Ειρήνη Κλαμπατσέα
Μανώλης Μάνιος
Αριθμός Καταχώρησης: 
2009/62