Συνδέοντας τη μνήμη με την τεχνολογία_ διαδρομές και μουσειακοί χώροι στον Ισθμό της Κορίνθου

Σπουδαστές: 
Ολίβια Στέφη
Παναγιώτα - Νεφέλη Μαυροειδή
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2012

Ο Ισθμός της Κορίνθου αποτελεί μια εξελισσόμενη περιοχή μέχρι και σήμερα, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της ιστορίας του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και επεμβάσεις ανά εποχή διαμόρφωσαν την εικόνα του σημερινού τοπίου και συνετέλεσαν στη δημιουργία αρμονικών αλλά και προβληματικών τόπων. Στόχος τη διπλωματικής εργασίας είναι η εξισορρόπηση των σχέσεων φυσικού και τεχνητού και η προσπάθεια επανάχρησης λανθάνοντος δυναμικού και «ανενεργών» χώρων, συμπληρώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση με νέες χρήσεις και προσβάσεις.

Κεντρική ιδέα αποτελεί ο σχεδιασμός δυο βασικών διαδρομών κατά μήκος και εκατέρωθεν της διώρυγας, μέσα από τις οποίες ο περιηγητής μπορεί να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα για το τοπίο και την ιστορία του Ισθμού. Τις διαδρομές συμπληρώνουν δυο μουσειακοί χώροι τεχνολογίας, καθώς η τεχνολογία αποτελεί το συνδετικό στοιχείο όλων των ιστορικών ιχνών της περιοχής αλλά και του έργου της διώρυγας.

 Η βασική διαδρομή ορίζεται από τις δυο μουσειακές ενότητες του αρχαίου Διόλκου και της Διώρυγας. Κατά μήκος της διαδρομής τοποθετούνται μικρές τοπιακές επεμβάσεις, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στον περιηγητή να αντιληφθεί τις διαφορετικές θεάσεις και ποιότητες του «εκκεντρικού» αυτού τοπίου και της ιστορίας του. Η δευτερεύουσα διαδρομή συμπληρώνει το υφιστάμενο δίκτυο μονοπατιών και περιλαμβάνει επεμβάσεις που τονίζουν τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής και προσφέρουν μια φυσιολατρική περιήγηση.

Αριθμός Καταχώρησης: 
2012/35