Αποκατάσταση αρχοντικού στον Κάμπο της Χίου και μετατροπή του σε κέντρο μεσογειακής διατροφής

Σπουδαστές: 
Αντιγόνη Βρούβα
Ελένη Όλγα Δεληγιάννη
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2010

Η διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται την αποτύπωση, την αποκατάσταση και την επανάχρηση του αρχοντικού Παπαπαντελίδη στον Κάμπο της Χίου. Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε ζωή σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα με τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις τόσο στα υπάρχοντα κτίρια, όσο και στο κτήμα των εσπεριδοειδών. Η ένταξη ενός νέου κτιρίου στο υπάρχον περιβάλλον αποτέλεσε επίσης αντικείμενο μελέτης. Με την προσθήκη αυτού καθώς και δύο κατακόρυφων στοών θέτουμε τα όρια επέμβασής μας στο οικόπεδο και δημιουργούμε μια αυλή με εσπεριδοειδή που αποτελεί την καρδιά του συγκροτήματος.

«Χίος γέλως, χία ζωή, χίαι τράπεζαι»: Η φράση αυτή περιγράφει την καθημερινή ζωή της πλούσιας καμπούσικης κοινωνίας του 19ου αιώνα και αποτελεί ένδειξη της ιδιότυπης σχέσης που είχε αναπτυχθεί γύρω από το φαγητό ως δείκτη ευμάρειας και πολιτισμού.

Πρόθεσή μας είναι η επαναφορά αυτής της σχέσης στη σημερινή εποχή που επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου μεσογειακής διατροφής, όπου ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να ενημερωθεί για τα προϊόντα της Χίου και ιδιαίτερα για τα εσπεριδοειδή του Κάμπου και την ιστορία του, καθώς και για άλλα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας ή της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στο νέο κτίριο, που εντάσσουμε τη λειτουργία του εστιατορίου, δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να βλέπει από κοντά και να συμμετάσχει στην ζωή της κουζίνας καθώς και να γευτεί υψηλής ποιότητας γεύσεις.

Αριθμός Καταχώρησης: 
2010/60