Γη της μνήμης_ Κέντρο οινοπαραγωγής και ελαιοπαραγωγής στον οικισμό των παλιών Φάρσων Κεφαλονιάς

Σπουδαστές: 
Βασιλάτου Ανδριάνα, Ντόλογλου Ηλέκτρα, Παπαδόπουλος Γεράσιμος
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί συνέχεια της διάλεξής μας: «Θραύσματα του παρελθόντος»,  κατά την οποία μελετήσαμε τον οικισμό των Φάρσων Κεφαλονιάς, έναν από τους ελάχιστους που επιβίωσαν μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί το 1953.

Πρόκειται για το σχεδιασμό ενός κέντρου οινοπαραγωγής και ελαιοπαραγωγής στον εγκαταλελειμμένο οικισμό. Το κέντρο αυτό προβλέπεται να είναι επισκέψιμο από το κοινό, καθώς και να αναβαθμίσει το επίπεδο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι με τη παροχή επιπλέον εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μέσω του πρωτογενούς τομέα απασχόλησης.

Η δημιουργία ενός κέντρου παραγωγής οίνου και λαδιού θα ενισχύσει τις υποδομές του νησιού και θα στηρίξει τις μικρότερες οικογενειακές τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα γίνει η βάση για ένα ενιαίο δίκτυο τοπικής παραγωγής που θα συνδέει όλες τις μονάδες στην Κεφαλονιά. Η συνεργασία του κέντρου με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων θα προσφέρει επιπλέον εγκαταστάσεις για επιτόπια έρευνα των φοιτητών και διεξαγωγή της πρακτικής τους άσκησης. Η νέα χρήση στον εγκαταλελειμμένο οικισμό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες και θα προωθήσει τον τουρισμό του νησιού. Τέλος, θα αναδειχθεί η μακροχρόνια παράδοση του οικισμού στο λάδι και το κρασί.

Το κτήριο διασπάται σε όγκους μικρότερης κλίμακας, καθένας από τους οποίους λαμβάνει και διαφορετική χρήση. Οι πρώτοι παραλαμβάνουν τους χώρους παραγωγής κρασιού και λαδιού, καθώς και τους χώρους φόρτωσης και εκφόρτωσης των προϊόντων. Σημαντική προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη χώρων με δημόσιο χαρακτήρα. Στις χρήσεις αυτές περιλαμβάνονται ένας χώρος γευσιγνωσίας, ένα πωλητήριο και ένα διώροφο εστιατόριο. Ένας όγκος τοποθετημένος χαμηλότερα παραλαμβάνει τις εκπαιδευτικές λειτουργίες.

Κύριος στόχος ήταν η δημιουργία μιας ευθύγραμμης πορείας κατά μήκος του συγκροτήματος, στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας από τον επισκέπτη. Η διαδρομή συνεχίζει οδηγώντας τον επισκέπτη στους κοινόχρηστους χώρους. Η διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου εκατέρωθεν της διαδρομής μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων.

Παράλληλα με το κτηριακό συγκρότημα, μέρος της πρότασης αποτελεί και η διαμόρφωση μιας υπαίθριας αγοράς στον πυρήνα του παλιού οικισμού με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων του νησιού από τους ανεξάρτητους τοπικούς παραγωγούς.