Ημερίδα: "Ελληνικό DO.CO.MO.MO. 25 ΧΡΟΝΙΑ" (27/11/2015)

Ημερομηνία: 
Πέμπτη 19.11.2015

Πρόσκληση στην Επιστημονική Ημερίδα
Ελληνικό DO.CO.MO.MO. 25 ΧΡΟΝΙΑ: Πεπραγμένα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον της τεκμηρίωσης και προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

27 Νοεμβρίου 2015
Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Οδός Πατησίων 42, Κτίριο Αβέρωφ
Αίθουσα ‘Λύσανδρος Καυταντζόγλου'
10.00-20.30
Στόχος της ημερίδας είναι η χάραξη νέων κατευθύνσεων στην τεκμηρίωση και προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που να ανταποκρίνονται στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Ακολουθώντας μια πρώτη μαχητική περίοδο τεκμηρίωσης και προστασίας, η διατήρηση της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής ως πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πλέον, σε μεγάλο βαθμό, κατοχυρωθεί σε θεσμικό επίπεδο. Όμως, παρά την αυξανόμενη θεσμική και επιστημονική νομιμοποίηση, η συλλογική αποδοχή της σημασίας του μοντέρνου στην ελληνική κοινωνία παραμένει περιορισμένη ενώ η μεθοδολογία επεμβάσεων είναι ελλιπής. Καθώς στη διεθνή κοινότητα οι πολιτικές επανάχρησης κυριαρχούν, η διατήρηση ως τομέας της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας θα έπρεπε να μας απασχολεί όλο και περισσότερο - ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κτισμένου περιβάλλοντος παρήχθη στον 20ό αιώνα και όπου σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει νέα οικοδομική δραστηριότητα. Με πρόθεση την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και για όσα αυτή μας κληροδοτεί, η ημερίδα καλεί σε τοποθετήσεις σε μια σειρά πεδίων προβληματισμού όπως αναπτύσσονται στις παρακάτω ενότητες:

  • Θεσμικό Πλαίσιο και Πολιτικές Προστασίας της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: Κριτήρια και Οπτικές
  • Όρια και Καταγραφές του Ελληνικού Μοντερνισμού. Τα Αρχεία και οι Προοπτικές τους 
  • Η Συμβολή της Διδασκαλίας και Κριτήρια Διατήρησης και Συνέχειας στη Διαρκή Επιστροφή στη Μοντέρνα Εμπειρία 
  • Σύγχρονες Επεμβάσεις και Πρακτικές Επανάχρησης σε Μοντέρνα Κτίρια 
  • Το Μοντέρνο ως ζωντανή Πολιτιστική Κληρονομιά​

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ DO.CO.MO.MO. και ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ, σε συνεργασία με τα ΑΡΧΕΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, με την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και του DO.CO.MO.MO. INTERNATIONAL

Στα συνημμένα θα βρείτε την αφίσα, την πρόσκληση και το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας. Σας προτείνουμε να τα προωθήσετε σε κοινωνικά μέσα, να τα τυπώσετε και να τα αναρτήσετε στους χώρους της καθημερινής δραστηριότητάς σας.

Παράλληλα με τις εργασίες της ημερίδας παρουσιάζεται ο πέμπτος τόμος της σειράς Τα Τετράδια του Μοντέρνου, που εκδίδει το Ελληνικό DO.CO.MO.MO. στις εκδόσεις FUTURA. Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει τα κείμενα που αποσαφήνισαν τις εισηγήσεις της πέμπτης επιστημονικής ημερίδας με τίτλο Η Ελληνική Πόλη και η Πολεοδομία του Μοντέρνου, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι τόμοι των Τετραδίων του Μοντέρνου θα διατίθενται στη διάρκεια της ημερίδας.

Επικοινωνία: ptournikiotis@arch.ntua.gr

Παναγιώτης Τουρνικιώτης
καθηγητής ΕΜΠ
συντονιστής του Ελληνικού DO.CO.MO.MO.
μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Διεθνούς DO.CO.MO.MO.