Ενημέρωση για Χρήση Εργαστηρίου Προπλασμάτων | Διπλωματικές Σεπτεμβρίου 2020

Ημερομηνία: 
Τρίτη 08.9.2020

Αγαπητοί σπουδαστές, αγαπητές σπουδάστριες,

Εύχομαι να είστε υγιείς και δυνατοί για την «τελική ευθεία» της μακροχρόνιας προσπάθειας των σπουδών σας.

Για να μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε όσο το δυνατό καλύτερα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας, για το Εργαστήριο Προπλασμάτων παρακαλώ ακολουθήστε τις ακόλουθες οδηγίες οργάνωσης της παραγωγής σας:

1.       Όσοι και όσες έχετε παρακολουθήσει τα σεμινάρια εκπαίδευσης για τις ψηφιακές μηχανές οργανώστε τα σχέδιά σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας είχα δώσει. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια, μην αγχώνεστε, θα είμαι δίπλα σας να σας υποστηρίξω όσο μπορώ, διαβάστε τις βασικές οδηγίες για τις ψηφιακές μηχανές Laser και ZUND από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (ή απευθείας Οδηγίες ZUND , Οδηγίες Laser) ξεκινήστε να οργανώνετε τις πινακίδες σας και επικοινωνήστε μαζί μου αν υπάρχει κάποιο σημείο που θέλετε βοήθεια.

2.       Για βοήθεια στα σχέδια σας μπορείτε να κάνετε εικονική εκτύπωση των αρχείων σας σε *.pdf ή *.eps (θα κάνετε την εκτύπωση σε κλίμακα παραγωγής, δηλαδή να εμφανίζεται το σχέδιο στις πραγματικές διαστάσεις του υλικού σας όταν το ανοίγω) και να τα στείλετε στο mail tvagenas@arch.ntua.gr, για να δω αν χρειάζονται διορθώσεις. Σε περίπτωση που θέλετε Συμβουλευτική Συνεδρία για την παραγωγή προπλάσματος διπλωματικής παρακαλώ κάντε ηλεκτρονικά τον προγραμματισμό σας με ραντεβού στο https://armodellab.setmore.com που υπάρχει αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (http://www.arch.ntua.gr/fab-lab). 

3.       Μόλις λάβω τα mail όσων ομάδων παρουσιάζουν το Σεπτέμβριο, θα αποστείλω σχετική πρόσκληση εγγραφής στο MEGA.nz (για το cloud του Εργαστηρίου), για να κάνετε εκεί share τους φακέλους με τα αρχεία παραγωγής, ώστε να μπορούμε να τα στείλουμε σε όλες τις μηχανές. Όταν ανεβάσετε ένα φάκελο ή αρχείο στο MEGA με δεξί κλικ επιλέγετε να το κάνετε sharing και στο παράθυρο που ζητάει το mail δηλώνετε το armodellab@yahoo.com. Για ταχύτερη εξυπηρέτησή σας ζητήστε να σας στείλω την πρόσκληση σε όποιο mail επιθυμείτε ενημερώνοντάς με στο  tvagenas@arch.ntua.gr .

4.       Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εργαστηρίου δικαιούστε 3 ραντεβού των 50 λεπτών χρήσης των ψηφιακών μηχανών ανά διπλωματική (συνολικός χρόνος ασχέτως των ατόμων που έχει η κάθε ομάδα). Για την εξεταστική αυτή ο συνολικός χρόνος που δικαιούστε θα καλύπτεται από ένα ενιαίο και συνεχές 21/2ώρο ραντεβού παραγωγής ανά διπλωματική. Το ραντεβού σας θα το προγραμματίζετε με ηλεκτρονική κράτηση, σε ημέρα και ώρα που σας διευκολύνει να κάνετε την 21/2ωρη παραγωγή σας μεταξύ των διαθέσιμων ραντεβού τη στιγμή της κράτησης, στο σχετικό link κρατήσεων (https://armodellab.setmore.com) που υπάρχει αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου (http://www.arch.ntua.gr/fab-lab). 

Το ραντεβού το δηλώνει μόνο ένα άτομο της ομάδας (σύμφωνα με τις ομάδες που έχετε δηλώσει στη Γραμματεία) και μόνο όταν είστε απόλυτα σίγουροι ότι την ημέρα και ώρα που θα επιλέξετε θα μπορείτε να κάνετε την παραγωγή.

Αν το ραντεβού σας πρέπει να μοιραστεί σε δύο διαφορετικές μηχανές, θα επιλέξετε και θα κλείσετε μόνο ένα ραντεβού στη μηχανή που έχετε το μεγαλύτερο όγκο εργασίας και παράλληλα, θα με ενημερώσετε ώστε να κάνω τις κατάλληλες τροποποιήσεις για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον υπόλοιπο χρόνο του ραντεβού σας, στην άλλη μηχανή, την ίδια ημέρα που θα προσέλθετε.

5.       Πριν κάνετε κράτηση για  το ραντεβού προτείνω να έχετε σχεδιάσει το σύνολο των πινακίδων προς παραγωγή, να έχετε κάνει ιεράρχηση των σημαντικότερων στοιχείων που πρέπει να κοπούν ψηφιακά και να έχετε βρει τα υλικά που θα επεξεργαστούμε. Η παραγωγή θα ξεκινάει από τα σημαντικότερα, ώστε να έχουμε τουλάχιστον τα κομμάτια που δεν μπορούν να παραχθούν με άλλο τρόπο, και θα κόβουμε όσο το δυνατό περισσότερα μέσα στο ραντεβού μας με την ελπίδα να προλάβουμε όλα όσα θέλετε να κόψετε.

Σας προτείνω να αποφύγετε τις υπερβολές στην κατασκευή των μακετών και να επικεντρωθείτε στα σημαντικά στοιχεία που έχετε αποφασίσει με τον επιβλέποντα καθηγητή σας να παρουσιάσετε, διότι έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο παραγωγής και δύσκολες συνθήκες λειτουργίας για να σας υποσχεθώ ότι μπορώ να σας υποστηρίξω σε όλα τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν στην κατασκευή των προπλασμάτων σας.

6.       Για να είναι γρήγορη η παραγωγή αποφύγετε τις κοπές σε σκληρά και παχιά υλικά, ιδίως αν φτάνουν στα όρια πάχους κοπής που δίνω στην πρώτη σελίδα οδηγιών χρήσης για κάθε υλικό σε κάθε μηχανή. Όσο πιο σκληρό και παχύ είναι το υλικό που κόβω τόσο πιο αργά κόβεται (πχ ένα σχέδιο που σε ένα χαρτόνι γκρι βιβλιοδεσίας 1mm χρειάζεται 10 λεπτά παραγωγής, θα χρειάζεται πάνω από 30 λεπτά σε χαρτόνι 2mm. Επίσης, αν το χαρτόνι αντί για γκρι βιβλιοδεσίας είναι 1mm χαρτόνι ψίχα τότε ο χρόνος μπορεί να πέσει στα 4 λεπτά κοκ). Προσοχή επίσης στα ακρυλικά χυτά που βάζουμε στο Laser (τύπου Plexiglas®) πρέπει να είναι υποχρεωτικά ΧΥΤΑ. Θα σας πρότεινα όμως αν μπορείτε να τα αποφύγετε διότι αργούν πολύ οι κοπές τους, άρα θα μπορέσετε να κόψετε λιγότερα κομμάτια σε σχέση με άλλα πιο μαλακά υλικά. Επίσης λόγω μεγάλης ζήτησής τους, για διαχωριστικά προστασίας σε καταστήματα και ξενοδοχεία, η τιμή τους έχει «εκτοξευθεί» την περίοδο αυτή και από πολύ ακριβό υλικό έχει γίνει ….πανάκριβο οπότε  θα σας επιβαρύνει πολύ και οικονομικά.        

Παρακαλώ στην αγαστή συνεργασία όλων ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσα χρειάζεστε από το Προπλασμάτων μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Για λόγους υγιεινής θα πρέπει κατά την διάρκεια εργασίας σας στο Εργαστήριο να έχετε την προσωπική σας μάσκα προστασίας (στην περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε δική σας μάσκα θα με ενημερώνετε μια μέρα πριν σας φέρνω μία) και να τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής που έχει ανακοινώσει το Ίδρυμα.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

Υπομονή και θα τα καταφέρουμε!!

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Βαγενάς

Εργαστηριακό Διδακτικό ΠροσωπικόΕργαστηρίου Προπλασμάτων