Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Δήλος 2019

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Τετάρτη 13.2.2019

Δήλος 2019 : Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία                                                        #4

Τέταρτο εντατικό workshop του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογία’ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Στρασβούργου και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’ και ‘Προστασίας Μνημείων’ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Θέμα / Στόχος:

Διερεύνηση των προοπτικών ανάδειξης και αξιοποίησης ενός αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο συνυπάρχουν η ανάγκη προστασίας των ερειπίων και η θέληση να παρουσιαστούν με αντιληπτό τρόπο σε ένα διαρκώς μεγαλύτερο κοινό. Το workshop θα έχει δύο πτυχές: μια διαγνωστική ανάλυση και ένα εργαστήριο σχεδιασμού. Θα περιλαμβάνει θεωρητικές παρεμβάσεις και στρατηγικές/σχεδιαστικές μελέτες που να αποκρίνονται στον παραπάνω προβληματισμό.

 

Τόπος: Δήλος. Διάρκεια: 17 -27 Απριλίου 2019.

Διδακτική ομάδα: Philippe Fraisse (http://www.strasbourg.archi.fr/users/fraissep), François Frederick Muller (http://www.strasbourg.archi.fr/users/mullerf), Παναγιώτης Τουρνικιώτης (http://www.arch.ntua.gr/person/242 ).

Συμμετοχή: 9 σπουδαστές από το Στρασβούργο και 4 σπουδαστές από το ΕΜΠ.

Διαμονή / εργασία: εγκαταστάσεις Γαλλικής Σχολής στη Δήλο (minimumexistenz).

Δεξιότητες: γλώσσα εργασίας είναι η γαλλική και η αγγλική στη γενική ομάδα, και επικουρικά η ελληνική με τη διδακτική ομάδα˙ καλή γνώση υπολογιστικών μέσων σχεδιασμού και διαχείρισης δεδομένων.

Δαπάνες / διατροφή: η διαμονή και διατροφή προσφέρονται από τη γαλλική πλευρά, θα καταβληθεί προσπάθεια για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς από την ελληνική πλευρά.

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο workshop ‘Δήλος 2019’

Καλούνται οι σπουδαστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο workshop να υποβάλουν ψηφιακό φάκελο με το αίτημά τους, βιογραφικό και σύντομη έκθεση με το ειδικότερο ενδιαφέρον τους για το θέμα ως τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στον Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ptournikiotis@arch.ntua.gr / tournikiotis@gmail.com ). Για την επιλογή τους, και ανάλογα με το ενδιαφέρον, μπορεί να οργανωθούν συνεντεύξεις την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό ‘αρχιτεκτονικής/αρχαιολογίας’ του Στρασβούργου και για τα εργαστήρια του 2016 και 2017 θα βρείτε στους συνδέσμους:

http://www.strasbourg.archi.fr/master/architecture-archeologie

http://www.strasbourg.archi.fr/events/s%C3%A9minaire-delos-2016-master-2-architecture-et-arch%C3%A9ologie

 

Τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου 2018 θα παρουσιαστούν στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ από την ελληνική ομάδα τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στις 15.00 (Τ102).

 

Αναλυτικότερη περιγραφή προβλημάτων και στόχων:

Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής ζήτησης για τα αρχαία, που είναι διαρκώς μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από τα ποσοτικά, ειδικά με την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, είναι η αφετηρία του προβληματισμού που μας απασχολεί σε αυτόν τον ιδιαίτερα εκτενή, πολύπλευρο και επιπλέον εύθραυστο αρχαιολογικό χώρο. Σε διάστημα 20 ετών, ο τύπος του μέσου επισκέπτη της Δήλου έχει αλλάξει. Περάσαμε από τον ατομικό στον μαζικό τουρισμό, που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή αύξηση των ομαδικών επισκέψεων με ξεναγό. Τα όρια των πρακτικών αυτών και των συνεπειών τους γίνονται αισθητά στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί όμως ταυτόχρονα, αν όχι πρώτα από όλα, ένα πεδίο ερευνών και σχεδιασμών για την κατανόηση, προστασία, ανάδειξη, αποκατάσταση και διαχείριση του χώρου από την πλευρά της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και άλλων συναφών επιστημονικών περιοχών.

Οι στόχοι του σεμιναρίου :

Η επεξεργασία επί τόπου των πολύπλευρων θεμάτων του στρατηγικού σχεδιασμού για τον επαναπροσδιορισμό του αρχαιολογικού χώρου σε συνάρτηση με αυτά τα νέα δεδομένα

Η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, και μεταξύ Γάλλων (ENSAS) και Ελλήνων σπουδαστών (ΕΜΠ).

Να παρασχεθεί στις αρμόδιες αρχές ένα εργαλείο χρήσιμο στη λήψη αποφάσεων.

Οι προβληματισμοί που μας απασχολούν :

Το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λειψάνων παραμένει προφανώς κεντρικό, με σημαντικότερα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και την αποθήκευση των διάσπαρτων όγκων που εμποδίζουν συχνά την κυκλοφορία στην περιοχή.

Τα προβλήματα που προκαλεί η τουριστική επίσκεψη σε μια διαρκώς μειούμενη χρονικά περίοδο και το ζήτημα της δημιουργίας ειδικών χώρων για την παρουσίαση αρχαιολογικών αντικειμένων από τα αποθέματα του Μουσείου.

Το θέμα της υποδοχής του κοινού σε συνθήκες ικανοποιητικής ασφάλειας, τόσο για τα αρχαία λείψανα όσο και τους επισκέπτες.

Προετοιμασία εργαστηρίου :

Θα γίνει μια προκαταρκτική συνάντηση εργασίας των σπουδαστών του ΕΜΠ στην Αθήνα την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και μια ακόμα συνάντηση εργασίας στην αρχή Απριλίου.

 

Συνημμένα Αρχεία: