Ημερίδα: "Ekistics Οικιστική: Η Οικιστική κληρονομιά: αποτυπώματα και προοπτικές"

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Πέμπτη 13.12.2018

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. σας προσκαλεί στην ημερίδα και την έκθεση με τίτλο

'Ekistics Οικιστική: Η Οικιστική κληρονομιά: αποτυπώματα και προοπτικές'

που οργανώνεται την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Καυταντζόγλου του κτιρίου Aβέρωφ (οδός Πατησίων 42, είσοδος από την οδό Στουρνάρη, ώρα 12.00 – 21.00).

Έχει περάσει μισός αιώνας από την έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Δοξιάδη Οικιστική, η επιστήμη των οικισμών και αντίστοιχο διάστημα συνεχούς έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Ekistics/Οικιστική που ίδρυσε ο ίδιος, και του οποίου αρχισυντάκτης και επιμελητής ήταν για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Παναγής Ψωμόπουλος. Οι ιδέες που διατυπώθηκαν από τον Δοξιάδη και το Ekistics είναι οργανικό μέρος της επιστήμης και της παιδείας του σχεδιασμού του κτισμένου χώρου, από την κλίμακα της αρχιτεκτονικής της γειτονιάς μέχρι την κλίμακα μητρόπολης, της μεγαλούπολης ή των περιφερειακών δικτύων και υποδομών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ευρύτερων οικιστικών και πολεοδομικών συστημάτων. Η συζήτηση για την οικιστική αναπτύχθηκε με ένα οικουμενικό προσανατολισμό, αφομοιώνοντας ιδέες που γεννήθηκαν στο πλαίσιο διαφορετικών χωρών και παραδόσεων σκέψης ή επαγγελματικής πρακτικής. Είναι ωστόσο αναμφίβολο ότι αυτή η συζήτηση είχε ταυτόχρονα βαθιές ρίζες στην Αθήνα και τη διαχρονική ελληνική εμπειρία των πόλεων ως οργάνωσης του χώρου, ως πολιτισμού, ως κοινωνικής σχέσης και κοινωνικής δυναμικής.

Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία να αποτιμηθεί η κληρονομιά που άφησαν στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα οι Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Παναγής Ψωμόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου και όλοι όσοι σφράγισαν την ελληνική συνεισφορά στον διάλογο για την οικιστική. Θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία να αποτιμηθεί η κληρονομιά του περιοδικού Οικιστική, που λειτούργησε ως σταθερό πεδίο αναφοράς για αυτό το διάλογο. Στόχος είναι να αναζητηθούν οι μελλοντικές προοπτικές της οικιστικής, από την σκοπιά των νεότερων γενεών Ελλήνων αρχιτεκτόνων που καταπιάνονται με αυτά τα ζητήματα. Με αυτόν το τρόπο θυμόμαστε και τιμούμε τον Παναγή Ψωμόπουλο που χάσαμε πρόσφατα, το 2017, αλλά και τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη που έφυγε το 1975.

Στην ημερίδα συμμετέχουν: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς / Σάββας Κονταράτος / Δημοσθένης Αγραφιώτης / Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης / Νίκος Μπελαβίλας / Λευτέρης Θεοδόσης / Μάνθα Ζαρμακούπη / Κώστας Τσιαμπάος / Πέτρος Φωκαΐδης / Παναγιώτης Tουρνικιώτης /  Γιάννης Πεπονής / Δημήτρης Φιλιππίδης.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο Παναγή Ψωμόπουλου - Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής, που έχει παραχωρηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, και θα είναι ανοικτή στη διάρκεια της ημερίδας και από Δευτέρα 17 ως Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, 12.00-16.00.

Στα συνημμένα θα βρείτε την πρόσκληση, το πρόγραμμα και την αφίσα.

Από την επιτροπή συντονισμού και οργάνωσης