Αλέξανδρος Πατσούρης

Επιμέλεια: 
Κατερίνα Βασιλάρου
Λιλή Πεζάρου
Εκδότης: 
Σχολη Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Έτος Έκδοσης: 
2000
ISBN: 
9602545526

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το έργο του Αλέξανδρου Πατσούρη σε τρεις ενότητες: Γλυπτική, Αρχιτεκτονική και Σημειώσεις.

Στην πρώτη ενότητα αποτυπώνεται φωτογραφικά το σύνολο των γλυπτών του: οι πρώτες προσπάθειες με γύψο, η αρχή του σίδερου και της ηλεκτροκόλλησης, τα έργα, που είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά από τις εκθέσεις του.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική του δουλειά: συμμετοχές σε διαγωνισμούς, ένα μέρος από τις μελέτες του και όλα τα κατασκευασμένα του έργα: η πολυκατοικία της Διδότου, οι εξοχικές κατοικίες στη Σαντορίνη και την Αίγινα.

Στις δύο αυτές ενότητες, το φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό συνοδεύεται από γραπτά του ίδιου του Πατσούρη – αδημοσίευτα σημειώματα ή κείμενα δημοσιευμένα στον περιοδικό τύπο και σε καταλόγους εκθέσεων - , που εκφράζουν τις προθέσεις και τις απόψεις του γύρω από τη δουλειά του, καθώς και ευρύτερες αναζητήσεις και ευαισθησίες του· πλαισιώνεται δε από κείμενα συναδέλφων του και κριτικών της τέχνης, όπως ο Θόδωρος, ο Κώστας Κουλεντιανός, η Έφη Στρούζα, ο Γιάννης Πολύζος και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, που αναφέρονται στην προσωπικότητα του καλλιτέχνη και στη σημασία και την προοπτική του έργου του.

Η τρίτη ενότητα αποτελείται από τα «μπλοκάκια» που συνήθιζε να έχει μαζί του για να καταγράφει ιδέες, σκέψεις και σχέδια. Στις σημειώσεις αυτές γίνεται φανερή η διαρκής αναζήτηση και ο δημιουργικός πειραματισμός που τροφοδοτεί το έργο του, καθώς και η αλληλεπίδραση του γλυπτικού και αρχιτεκτονικού προσανατολισμού του.

Ακολουθεί, ως παρέκβαση, ένα άλλο είδος σημειώσεων, που αφορούν την ιστιοπλοΐα –ένα ακόμη πάθος του Πατσούρη, στο οποίο είχε την πρόθεση να αφιερώσει μια πιο ολοκληρωμένη εργασία. Εδώ περιλαμβάνονται οι πρώτες, ανεπεξέργαστες ακόμη, τεχνικές παρατηρήσεις, απορίες και οδηγίες που είχε καταγράψει, αναφέροντας συχνά και την πηγή (δάσκαλο, φίλο ή βιβλίο) απ’ όπου αντλήθηκαν.

Τέλος, ο τόμος κλείνει με την εργοβιογραφία του Αλέξανδρου Πατσούρη.