Ξενώνας για αγροτουρισμό στην Αστυπάλαια
Αντικείμενο αυτής της μελέτης είναι η κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού ξενώνα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κύτταρο αναφοράς για μια βιώσιμη εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη, στο νησί της Αστυπάλαιας.
Αφορμή για την μελέτη αυτή αποτέλεσε η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της διάλεξης το 2007, για τις «μάντρες» της Αστυπάλαιας. Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, που αναπτύχθηκε τους προηγούμενους αιώνες σε ειδικά κτίρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο νησί της Αστυπάλαιας (μάντρες) που είναι διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια του νησιού με χαρακτηριστική τυπολογία, έξω από τα όρια των οικισμών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κατασκευαστική, λειτουργική και μορφολογική αρτιότητα.
Βασική συνθετική αρχή για την μελέτη είναι η ομαλή προσαρμογή του κτηρίου στο τοπικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον. Για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της ένταξης στο τοπίο, έπρεπε να επιλεγεί αφενός ένας τρόπος κατασκευής που δεν θα επηρέαζε το φυσικό τοπίο και αφετέρου φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Η κατασκευή λοιπόν στηρίζεται στην προκατασκευή όσο το δυνατό περισσότερων στοιχείων και τα υλικά που έχουν επιλεγεί, είναι πέτρα για τον φέροντα οργανισμό, μέταλλο για τα οριζόντια στοιχεία, προκατασκευασμένα στοιχεία για τα χωρίσματα και γυαλί με μέταλλο για τα ανοίγματα.
Βασικός παράγοντας της επιλογής των συγκεκριμένων υλικών είναι η χρήση σύγχρονων πρώτων υλών σε παραδοσιακούς μορφολογικά, λειτουργικά και δομικά τρόπους δόμησης.