Παραμετρικός σχεδιασμός στεγάστρων ΜΕΤΡΟ

Σπουδαστές: 
Χριστίνα Αλεξοπούλου
Κοσμάς Γαβράς
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Φεβρουάριος, 2009

Σκοπός της διπλωματικής αυτής, είναι ο σχεδιασμός στεγάστρων στους σταθμούς της νέας γραμμής μετρό προς Ελληνικό, τόσο για τη σηματοδότηση και δημιουργία εταιρικής ταυτότητας όσο και για λειτουργικούς λόγους.

Συνεπώς, στοχεύουμε στη δημιουργία στεγάστρων με κοινά μορφολογικά στοιχεία, αλλά που απαντούν σε διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες.

Γι’ αυτό βασικό στοιχείο της έρευνας μας είναι να παραμετροποιήσουμε τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των στεγάστρων αυτών. Επιλέγουμε ως εργαλείο το πρόγραμμα Generative Components και προσπαθούμε με μεταβλητές και παραμέτρους από το εξωτερικό, φυσικό περιβάλλον να σχεδιάσουμε στέγαστρα που προσαρμόζονται σε αυτές.

Αναλυτικά, οι παράμετροι οι οποίες χρησιμοποιούνται είναι τα σημεία που υποδεικνύουν τη χωροθέτηση εξόδων, τις στάσεις μετεπιβίβασης και τη θέση του ανελκυστήρα, ο αστικός ιστός σύμφωνα με τον οποίο ορίζονται οι κινήσεις από τη στάση του μετρό προς αυτόν και ο ήλιος.

Ως προς τη παράμετρο του ήλιου, δημιουργούμε μέσω scripting ένα εργαλείο ανάλυσης της διπλά καμπυλωμένης επιφάνειας που ελέγχει και υποδεικνύει τα σημεία με τη μέγιστη ηλιακή απόδοση, ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Τέλος, κατασκευαστικά επιλύεται με φέροντα οργανισμό από τριγωνισμούς που προσαρμόζονται στην τοπολογία της υπάρχουσας μορφής, αποτελώντας έτσι μια bottom up λογική που επιτρέπει τη μεταβλητότητα της. Επίσης, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση της κατασκευής σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων βελτιστοποιούμε δομικά την κατασκευή εφαρμόζοντας  λογική τύπου  fractal.  

Αριθμός Καταχώρησης: 
2009/25