Οινοποιείο στην Τρίπολη- Η έκφραση μιας παραγωγικής διαδικασίας στο χώρο

Σπουδαστές: 
Κωνσταντίνα Ζαχαρία
Μαριαλένα Κωνσταντινίδου
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Οκτώβριος, 2010

Η αρχιτεκτονική και η οινοποιία συναντούν η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια. Πιθανώς επειδή η βάση και των 2 είναι συνδεδεμένη με τη γη και την υλικότητά της και η αξία της εξαρτάται από το μεράκι και τις γνώσεις του δημιουργού… Στόχος της διπλωματικής αυτής ήταν να σχεδιαστεί μια επισκέψιμη και λειτουργική οινοπαραγωγική μονάδα, πλήρως ενταγμένη στο φυσικό της τοπίο. Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, εκμεταλλευόμαστε την έντονη υψομετρική διαφορά για να επιτύχουμε μια ροή του μούστου διά βαρύτητας, δημιουργώντας ένα υπόσκαφο κτήριο το οποίο εντάσσεται στις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους έτσι ώστε γη και κτήριο να γίνουν ένα. Επιπλέον, εντάσσουμε την κίνηση του επισκέπτη, με τη μορφή μιας ράμπας που ελίσσεται πάνω από την παραγωγή, δίνοντας το πλεονέκτημα της ανενόχλητης θέασης από ψηλά. Η γραμμή του φυσικού εδάφους διαχωρίζει τις δύο κινήσεις, με την παραγωγή να μένει κάτω από αυτή διατηρώντας με αυτό τον τρόπο και πιο σταθερές τις θερμοκρασίες που απαιτεί η οινοπαραγωγική διαδικασία, και τον επισκέπτη πάνω από αυτή να έχει την πλήρη ‘επίβλεψη’ της παραγωγής. Η κίνηση αυτή χαράζει τη δικιά της ανεξάρτητη διαδρομή μέσα στο κτήριο. Ο επισκέπτης ξεκινάει από το κατώτερο σημείο για να ανυψωθεί και να απολαύσει τη θέα κι έπειτα συνεχίζει μέσα στο κτήριο, πάνω στη ράμπα, ώστε να καταλήξει πάλι στην αρχή και να γευτεί το τελικό προϊόν στην αίθουσα γευσιγνωσίας. 

Κατηγορίες: 
Αριθμός Καταχώρησης: 
2010/80