Κατασκευαστική ανάλυση του αρχοντικού Κυρνάσιου, στο Βαρούσι Τρικάλων, και πρόταση νέας χρήσης.

Σπουδαστές: 
Ευαγγελία Χάλαρη
Μαριάννα Χατζηλυγερούδη
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Οκτώβριος, 2011

Σκοπός της διπλωματικής μας ήταν να ασχοληθούμε με τη μελέτη και την αποκατάσταση ενός παραδοσιακού κτίσματος, το οποίο να εντάσσεται σ’ένα αντίστοιχο περιβάλλον. Στη διάλεξή μας επιλέξαμε να ασχοληθούμε μ’ ένα παραδοσιακό και διατηρητέο σύνολο, το Βαρούσι των Τρικάλων και το κτίριο με το οποίο τελικά ασχοληθήκαμε , προέκυψε από την μελέτη αυτή. Από το σύνολο των κτιρίων, επιλέξαμε αυτό που θεωρούσαμε ότι ταίριαζε καλύτερα στη ιδιοσυγκρασία μας και στο μέγεθος μιας προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.  

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το αρχοντικό Κυρνάσιου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίων Αναργύρων και Ηλιοδώρου, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Το κτίσμα αυτό χρονολογείται γύρω στα 1896 και είχε από την αρχή ως κύρια χρήση την κατοικία.

Η είσοδος από το δρόμο γίνεται στην αυλή, από μια μεγάλη ξύλινη αυλόπορτα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σπίτια του Βαρουσιού. Από την αυλή εισέρχεται κανείς στο χώρο του ισογείου, όπου αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο που  μοιράζει τις κινήσεις σε τρεις επιπλέον βοηθητικούς χώρους. Η επικοινωνία με τον πρώτο όροφο γίνεται με μια ξύλινη κλίμακα.  

Στον επάνω όροφο συναντάμε την ίδια περίπου διάταξη. Η είσοδος γίνεται  σ’έναν κεντρικό χώρο που μοιράζει τις κινήσεις σε τρία δωμάτια, τις κάμαρες, οι οποίες χρησίμευαν κυρίως ως χώροι ύπνου. Μπορούμε να διακρίνουμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία όπως το σαχνισί, που έχει πολλά ανοίγματα καθώς βλέπει νοτιοδυτικά και το χειμωνιάτικο δωμάτιο με το τζάκι.

Βλέποντας τις κατόψεις αλλά και τις όψεις και τομές, μπορεί κανείς να καταλάβει το ύφος του κτιρίου αλλά και κάποιες βασικές κατασκευαστικές αρχές.

Αριθμός Καταχώρησης: 
2011/134