Κέντρο μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων στην Κέα

Επιβλέποντες: 
Σπουδαστές: 
Κωνσταντίνος Καραμπλής
Βλάσης Κατσιμούρας
Αλέξανδρος Νενεδάκης
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Φεβρουάριος, 2011

Η διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη ενός ερευνητικού κέντρου μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων στη Κέα.

Χωροθετείται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Ειρήνης.

Περιλαμβάνει εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς χώρους για τη μελέτη και τη συντήρηση των αρχαίων ευρημάτων, με την εναλλαγή του κεντρικού αποθηκευτικού χώρου σε εν δυνάμει εκθεσιακό για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού ενώ παράλληλα προβλέπεται και ένας μικρός αριθμός ξενώνων για φοιτητές και συντηρητές – αρχαιολόγους.

Το κέντρο σχεδιάζεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός τοπικού δικτύου μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, του ερευνητικού κέντρου και του αρχαιολογικού μουσείου του νησιού, με στόχο τη διαχείριση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού του πλούτου.

Βασική συνθετική συνιστώσα αποτέλεσε τόσο το ανάγλυφο της γης(ένωση των δύο κοιλοτήτων) όσο και η θέση  και σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Ειρήνης, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού και επαναδιατύπωσης του κτηρίου και του ανθρώπου με το φορτισμένο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής.

Η χωροθέτηση του κτηρίου στις παρειές του λόφου ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και η στροφή του προς τον αρχαιολογικό χώρο, τοποθετεί τη σύνθεση σε τέτοιο σημείο, όπου αφενός επιτυγχάνεται η ένωση των δύο κοιλοτήτων του εδάφους διατηρώντας την ακεραιότητα του λόφου, ενώ αφετέρου τονίζεται η σχέση του κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο.

Το ερευνητικό κέντρο έχει σαν βασικά συνθετικά εργαλεία, τους δύο ισχυρούς τοίχους αντιστήριξης μέσα στους οποίους εξαντλείται η σύνθεση, τους τρείς προεξέχοντες όγκους  που υποδηλώνουν τα εργαστήρια συντήρησης, και τον ισχυρό κατακόρυφο άξονα που ορίζεται από τον πύργο.

Αριθμός Καταχώρησης: 
2011/26