Η κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Η σχέση του με το άμεσο φυσικό, ιστορικό και οικιστικό περιβάλλον
Η πόλη του Ηρακλείου μια σύγχρονη μεγαλούπολη χωρίς ταυτότητα και ρίζες βρίσκεται αποκομμένη από την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η αρχέγονη σχέση της πόλης με το φυσικό περιβάλλον σήμερα έχει διαταραχθεί σημαντικά λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης χωρίς όραμα.
Ο ποταμός Καίρατος ως γενεσιουργό στοιχείο της κοιλάδας αποτέλεσε ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους (7000-2600 π.Χ.) και εν συνεχεία στους μινωικούς (2600-1100 π.Χ.) το φυσικό άξονα πολιτισμικής ανάπτυξης. Με τις πηγές του στους πρόποδες του όρους Γιούχτα (ιερό βουνό των μινωιτών, τάφος του κρηταγενή Δία) 12 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου, διασχίζει το Κνωσανό Φαράγγι, διαρρέει ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού και εκβάλει στην περιοχή του Κατσαμπά, 1,5 χλμ ανατολικά του κέντρου του Ηρακλείου, όπου αναπτύχθηκε το κυριότερο επίνειο (λιμενική πόλη) της Κνωσού.
Στόχος της μελέτης αυτής είναι η αποκατάσταση της φυσικής συνέχειας του πολιτισμικού συνόλου μέσα στο χρόνο. Η κοιλάδα του ποταμού Καίρατου, τόπος με αρχαίγονες αξίες, φυσικό πλούτο και αρχαιολογικό υπόβαθρο, ως αίτιο δημιουργίας της πόλης του Ηρακλείου και ως λήθη της πολιτισμικής αξίας, θα ενοποιήσει ξανά τη φύση και τον χρόνο με τη σύγχρονη ζωή.