Δημόσια βιβλιοθήκη στους Αχάρνες
Κύριος προβληματισμός της διπλωματικής εργασίας είναι ο ρόλος, που δύναται να παίξει ένα κτήριο δημόσιας βιβλιοθήκης στην εποχή της πληροφορίας. Από την αναζήτηση προκύπτει, ότι το κτήριο- βιβλιοθήκη μπορεί να προσφέρει σε πραγματικό χώρο, τη συνεύρεση των αναγνωστών και να ανάγει την αναζήτηση της γνώσης, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση σε κοινωνικό γεγονός.
Πρόθεση μου είναι η δημιουργία ενός κτηρίου, που θα ανταποκρίνεται τόσο στην έννοια της σύγχρονης δημόσιας βιβλιοθήκης και την ποιοτική λειτουργία της εσωτερικά, όσο και στην παρουσία του στο δημόσιο χώρο ως τοπόσημο, που συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον στο οποίο τοποθετείται.
Για την εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας δημιουργήθηκε χώρος σε κεντρικό σημείο του Δήμου Αχαρνών, με τις απαιτούμενες δυνατότητες καλής πρόσβασης. Στην νέα περιοχή επέμβασης προτάθηκαν: πλατεία που περιλαμβάνει δημόσια κτήρια, και χαράξεις δρόμων, κτηριακών όγκων και χώρων πρασίνου, των οποίων οι δυναμικές προέρχονται από την μελέτη της ευρύτερης περιοχής. Η θέση της βιβλιοθήκης δημιούργησε ένα κτήριο «όριο» για την πλατεία και για την αλληλουχία χαράξεων των λωρίδων, που οργανώνουν την νέα περιοχή επέμβασης. Αυτές οι χαράξεις σχηματίζουν ένα κτήριο, που ανοίγει σαν βεντάλια με κλιμακωτή διαβάθμιση ύψους. Φιλοδοξεί να ενώσει με την μορφή του τρεις περιοχές, που συγκλίνουν σ΄αυτό το σημείο.
Ταυτόχρονα η αλληλοτομία δύο βασικών αξόνων-πορειών που διαπερνούν το κτήριο, στόχο έχει, να συγκεντρώσει την ενέργεια της πόλης στην βιβλιοθήκη.
Ο αναγνώστης- επισκέπτης περιηγείται ελεύθερα μέσα στο κτήριο, περνώντας από «δημόσιους» χώρους στο ισόγειο, σε πιο «ιδιωτικούς» και ήσυχους στους ορόφους, συναντώντας περιοχές με διαφορετικές ποιότητες αισθήσεων, όπως ο συμπαγής χώρος των βιβλιοστασίων ,το φωτεινό κανάλι κίνησης, ένα ομαδικό αναγνωστήριο- πλατεία, ένα φυτεμένο δώμα και τέλος μικρούς ατομικούς χώρους ανάγνωσης, από τους οποίους μπορείς να αγναντέψεις την πόλη.