Χώρος μνήμης και πολιτισμού για την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων

Επιβλέποντες: 
Σπουδαστές: 
Αικατερίνη Πάϊκα
Βασιλική- Γιαννούλα Πορίκη
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2008

Στις αρχές του 19ου αι. τα Ιωάννινα αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές πόλεις των Βαλκανίων συγκεντρώνοντας διάφορες εθνότητες, μία από τις οποίες ήταν και οι Εβραίοι, γεγονός που προσέδοσε στην πόλη πολιτισμικό χαρακτήρα. Σήμερα ο χαρακτήρας αυτός έχει χαθεί και στην προσπάθεια αναβίωσης του χαμένου αυτού πλούτου προτείνουμε τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού με μουσειακό χαρακτήρα ο οποίος θα αναφέρεται στην ιστορία των Ιωαννίνων και θα στεγάζει μνήμες της εβραϊκής κοινότητας.

   Το οικόπεδο χωροθετείται στην παραλίμνια ζώνη ανατολικά του Κάστρου ανάμεσα σε δύο βασικούς άξονες, την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την οδό Μιαούλη. Από την πλευρά της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έχουμε το μέτωπο της πόλης ενώ από την πλευρά της οδού Μιαούλη εκτείνεται η λίμνη.

   Οι ενότητες που εντάσσονται στο κτήριο είναι: του «χθές», του «σήμερα» και του «πολιτισμού» και εκφράζονται αντίστοιχα με τη μόνιμη έκθεση, τις περιοδικές και τους χώρους πολιτιστικού περιεχομένου.

   Η μορφή του προέκυψε από το θρησκευτικό σύμβολο των Εβραίων, το αστέρι του Δαβίδ, το οποίο αποτελείται από δύο τρίγωνα-αγκαλιές που ανοίγουν και μπλέκουν μεταξύ τους. Η σύνδεση αυτών των σχημάτων γίνεται μέσω μίας κίνησης-ράμπας και ενός πυρήνα-κέντρου γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ράμπα.

   Λόγω της θέσης του οικοπέδου και λόγω των αντιθετικών μετώπων θεωρήσαμε ότι το κτίριο δεν μπορεί να γυρίσει πλάτη σε κανένα από αυτά, γι’αυτό και  η ένωσή τους γίνεται μέσω μιας κίνησης που αποτελεί την είσοδο του κτηρίου και τονίζεται με την επανάληψη ενός κατακόρυφου στοιχείου καθιστώντας την έτσι ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

 

Κατηγορίες: 
Αριθμός Καταχώρησης: 
2008/69