Υδάτινες διαδρομές στο αστικό τοπίο - Αναβιώνοντας το ποτάμι της Έρκυνας

Επιβλέποντες: 
Σπουδαστές: 
Θεοδώρα Νίκαινα
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Η παρούσα εργασία αποτελεί μια απόπειρα επανένταξης του ποταμού της Έρκυνας στον αστικό ιστό της Λιβαδειάς μέσω του επαναπροσδιορισμού των χρήσεων ,των διαδρομών και των μεταβάσεων της.

Η παρέμβαση εντοπίζεται στο εσωτερικό της παρόχθιας περιοχής της πόλης και στις διακλαδώσεις της με τον εμπορικό και οικιστικό πυρήνα της Λιβαδειάς.

Η διαχείριση της κίνησης του νερού στο ποτάμι αποκτά μια αστική υπόσταση και γίνεται βίωμα ως μέρος ενός δικτύου επιπλέον κινήσεων-εισροών από την ίδια την πόλη. Όπως κάθε κεντρική αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα διασταυρώνεται με δευτερεύουσες οδούς προκειμένου να διακινηθεί η ζωογόνος δύναμη, έτσι και στο ποτάμι της Έρκυνας, παρεισφρέουν οι υπάρχοντες δρόμοι και οι δευτερεύουσες διαδρομές-πεζοπορίες οι οποίες αποτελούν διακλαδώσεις άλλα και ζωτικές του επεκτάσεις.

Ολα τα παραπάνω γίνονται ορατά σαν ένα σύνολο κινήσεων που συμπορεύονται με την Έρκυνα, εντάσσοντας τη ροή της πόλης στη ροή των όχθεων.

Έχοντας ολοκληρώσει τόσο τη στάση όσο και την κίνηση στις διαφορετικές κατευθύνσεις του ποταμού περνάμε στο στάδιο της πέριξ κατοίκησης. Εδώ έχει συντελεστεί μια συνειδητή επιλογή αποχής από τη διαδικασία του χτισίματος λόγω της ήδη υπάρχουσας και ιδιαίτερα πυκνής δόμησης.

Αντιθέτως στο επίπεδο των ήδη υπαρχόντων κτηρίων προτείνεται η αξιοποίηση αυτών των κατά βάση κλειστών ισογείων συνευθειακών στην όχθη των κτισμάτων μέσω μιας διάτρησης. Στόχος είναι να ανοίξουμε τα καταστήματα και να μοιράσουμε εκ νέου τους χώρους σε τοπικούς και υπερτοπικούς συνεταιρισμούς έχοντας ως γνώμονα και ως ορίζοντα την αναβιωση της ιστορικης μνημης του τοπου και την οικονομικη αναπτυξη της πολης .

Η ολοκλήρωση της παρεμβατικής αυτής πρότασης επέρχεται μέσω της ένταξης του φυσικού ιστού στο ίδιο το ποτάμι. Αυτό συντελείται διττά, σπάζοντας τις υψομετρικές καμπύλες της ορεινής έκτασης(πήγες Έρκυνας) του ποταμού σε αναβαθμους και τις  καμπύλες της πεδινής του έκτασης (αποληξη Έρκυνας) σε επίπεδες πλατειες -στάσεις στο νέο αστικό πάρκο της Λιβαδειάς

Καταληκτικά εργαλεία για τη συντέλεση της παρούσας ιδέας υπήρξαν τόσο η θεωρητική αναδρομή στην αστική διαμόρφωση θεώρηση της λειτουργίας του ποταμού ανα τους χρόνους, όσο και η πρακτική/απτή έρευνα στον χώρο, η οποία συντελέστηκε μέσω της σχεδίασής του, της φωτογράφισής του και της χαρτογραφικής μελέτης.