Σύστημα μετασχηματισμών ανενεργού συνόλου: Fab City στην ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
Η διπλωματική μας εργασία έχει ως θέμα την επανάχρηση του εργοστασίου πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα και την μετατροπή του σε μια σύγχρονων προδιαγραφών δομή Fabcity, μέσα από μετασχηματισμούς των υφιστάμενων στοιχείων του.
Αναζητάμε ένα μοντέλο οργάνωσης χώρου και λειτουργιών που θα ανταποκρίνεται στην κλίμακα και στο σύνολο του οικοπέδου, θα σέβεται την παρουσία των παλιών κελυφών, που πρόθεση μας είναι να διατηρήσουμε και θα καθρεφτίζει την πρόσφατη μνήμη και ιστορία του χώρου που διακόπηκε απότομα και μοιάζει να θέλει να συνεχιστεί άμεσα. Προκειμένου το παρελθόν να μην παραμείνει «παγωμένο», ούτε «μουσειακό», ενδείκνυται η εκ νέου απόδοση παραγωγικού χαρακτήρα στο συγκρότημα. Με άξονα την παραγωγή, ο σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα σημαντικό τοπικό και υπερτοπικό κέντρο, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, θα συγκεντρώνει κόσμο και θα τροφοδοτεί με ζωή την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, η μνήμη θα παραμένει ζωντανή και θα ορίζεται ξανά στο σήμερα μέσα από την δημιουργία, την αλληλεπίδραση και την συνεχή ανάπτυξη.
Στην θέση του υφιστάμενου συγκροτήματος προτείνεται η δημιουργία κοινότητας με όρους fabcity. H fabcity συνιστά ένα καινοτόμο αστικό μοντέλο, που βασίζεται στην τοπική παραγωγή και την ψηφιακή σύνδεση και επικοινωνία αυτόνομων πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύστημα της κυκλικής οικονομίας, ακολουθεί δηλαδή το μοτίβο «παραγωγή – χρήση – απόρριψη – επανάχρηση».
Η μεθοδολογία μας βασίζεται στην σύνδεση παλιού και νέου και περιλαμβάνει 4 στάδια μετασχηματισμού των παλιών στοιχείων σε νέα εργαλεία σχεδιασμού, με στόχο την δημιουργία ενός συστήματος επέμβασης στο ανενεργό σύνολο.
Δημιουργείται λοιπόν μια πειραματική κοινότητα γύρω από τον σχεδιασμό και την παραγωγή, όπου διαφορετικά, μη ιεραρχημένα τμήματα συνεργάζονται μεταξύ τους για έναν κοινό σκοπό, αντανακλώντας έτσι ένα κομμάτι της παλιάς λειτουργίας του εργοστασίου. Ορίζουμε πυρήνες διαφορετικών λειτουργιών που έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν και να επεκταθούν και πέρα από την ΠΥΡΚΑΛ, δημιουργώντας νέες αρθρώσεις με την πόλη και εξασφαλίζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης και βιωσιμότητας.
Οι μετασχηματισμοί μας ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε πυρήνα. Από την μεθοδολογία και την θεωρητική ανάλυσή τους, περνάμε στην πρακτική εφαρμογή τους, διαλέγοντας έναν από τους πυρήνες ως case study.