Αχαρνε(ί)ς – Καθημερινή ζωή. Αχα(ρ)νές – Αστικές παρεμβάσεις

Επιβλέποντες: 
Σπουδαστές: 
Ιωαννίδου – Λεμονίδου Αθηνά
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Ο Δήμος Αχαρνών, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς δήμους της Αττικής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η σημασία του αυτή είναι διαχρονική και πολυεπίπεδη. Στα πλαίσια του δήμου συνυφαίνεται μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο επαρχιακή πόλη, με τις σχέσεις των κατοίκων και τις συνήθειες, να ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής. Οι Αχαρνείς διαβιούν στο κεντρικό Μενίδι και απολαμβάνουν το παλιό κομμάτι της πόλης τους. Οι άνθρωποι που μένουν εδώ γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι ένας θύλακας, που κινδυνεύει να χάσει την ισχυρή κοινωνική του συνοχή, καθώς χρήσεις υπερτοπικής σημασίας και ασύμβατες με την καθημερινότητα μιας πόλης, συγκεντρώνονται στο εσωτερικό του δήμου. Για τον λόγο αυτό, δημιουργείται ένα δίκτυο υπαίθριων χώρων, σχεδιασμένων να ενισχύσουν αυτήν την καθημερινότητα, με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής και αρχαιολογικής ταυτότητας του δήμου. Στο δίκτυο αυτό σχεδιάζονται και οργανώνονται αστικά κενά, ενώ αναδεικνύεται το Αρχαίο Θέατρο τον Αχαρνών ως μνημείο. Στόχος είναι η τόνωση και αναζωπύρωση του κεντρικού πυρήνα του δήμου, ώστε να μπορεί να αντισταθεί στις υπερτοπικές τάσεις που τείνουν να τον κατακερματίσουν και να διασπάσουν αυτήν την καθημερινότητα.
Σχεδιάζεται ένα πάρκο, το οποίο θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής και το μικροκλίμα του δήμου, θα αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στο πυκνοδομημένο κέντρο του, και, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο πρασίνου στο εσωτερικό του δήμου, σε άμεση σχέση με το υπεραστικό πράσινο της Πάρνηθας.
Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται οι προαύλιοι χώροι, και οι χώροι μεταξύ των δύο δημοτικών σχολείων του κεντρικού Μενιδίου, αναπτύσσοντας την κοινωνική συνοχή των κατοίκων από τις μικρές ηλικίες.
Επανασχεδιάζεται, η πλατεία του Καράβου, παραδοσιακή πλατεία του δήμου, που επαναφέρει τον χαμένο της χαρακτήρα, ως πλατεία σημείο συνάντησης των κατοίκων.
Τέλος, δίνεται μεγάλη σημασία στην αποκάλυψη του Αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών, και στην ανάδειξη του ως αρχαιολογικό μνημείο, αλλά και την ομαλή ένταξη του στον αστικό ιστό και την καθημερινότητα του δήμου.