Πλατεία Ηρώων: ανάπλαση και ενσωμάτωση της στο Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού

Σπουδαστές: 
Στεφανία Βοσκού
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Η ραγδαία ανάπτυξη έχει αναβαθμίσει σημαντικά την εικόνα της Λεμεσού, ωστόσο, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, που εισβάλλουν στο κέντρο της, εκτοπίζουν όλες τις άλλες λειτουργίες, με τους πολίτες να αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη σημασία και τις αξίες του δημόσιου ανοικτού χώρου.

Η παρούσα διπλωματική εργασία βασίζεται στη δημιουργία ενός πυρήνα δράσης και έλξης, που θα αποτελεί μέρος ενός πράσινου δικτύου, το οποίο θα ενοποιήσει τους δημόσιους ανοικτούς χώρους στο Ιστορικό Κέντρο της Λεμεσού, έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους.

Η Πλατεία Ηρώων αποτελεί το κέντρο της περιοχής μελέτης και χαρακτηρίζεται από την παροδική λειτουργία της. Στο κέντρο της βρίσκεται το Μνημείο Ηρώων, αφιερωμένο στους απελευθερωτικούς αγώνες Ελλάδας και Κύπρου. Λόγω της μορφής και της θέσης του, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και πνευματικός πυρήνας.

Ο ανασχεδιασμός της Πλατείας, επιχειρεί να την αναζωογονήσει και να την αναδείξει, χωρίς να διασπάσει την ιστορική υπόσταση της περιοχής.

Η κεντρική ιδέα βασίζεται στον τονισμό των αξόνων συμμετρίας του Μνημείου, έτσι ώστε να είναι περίοπτο και εμβληματικό. Αυτό γίνεται εφικτό με την βύθιση του κατακόρυφου άξονα, και τη δημιουργία μίας πλατφόρμας κίνησης περιμετρικά του Μνημείου.

Η καταβύθιση, προσφέρει στο Μνημείο την εντύπωση ότι αιωρείται, δίνοντας στην στιβαρή του μορφή ένα ανάλαφρο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, παραχωρεί την απαραίτητη σημασία και στον υπόγειο χώρο, ο οποίος μετατρέπεται σε ημιυπαίθριος.

Η υλοποίηση της υπόγειας και περιμετρικής κίνησης, στοχεύει στην απόδοση ζωής και χρήσης στο χώρο, μέσα από σημεία στάσης και διέλευσης. Η φύτευση επιλέγεται να είναι γραμμική ώστε να σηματοδοτεί την κεντρικότητα του Μνημείου.

Κάτω από την πλατεία, αναπτύσσεται εκθεσιακός χώρος και βιβλιοθήκη, χώροι οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά ως προς την ταυτότητα του Μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.

Η διαμόρφωση των υπαίθριων και κλειστών χώρων, τους επιτρέπει να λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα.