Δια-συνδέσεις : Πράσινο Δίκτυο στον Ασπρόπυργο

Σπουδαστές: 
Αιμιλία-Μαρίνα Λιόση
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Στον Ασπρόπυργο συνήθως αποδίδεται από τους επισκέπτες χαρακτήρας βιομηχανικός. Οι κάτοικοι, όμως, γνωρίζουν πως η περιοχή δεν αποτελεί μόνο προνομιακό χώρο εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων, λόγω γεωγραφικής  τοποθεσίας και συνδεσιμότητας με τα δίκτυα μεταφορών, μα πολλά περισσότερα. Ο τόπος διαθέτει χαρακτήρα υβριδικό, ταυτόχρονα αστικό, βιομηχανικό, αγροτικό, ιστορικό και πολιτιστικό, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης προς όφελος των κατοίκων.

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ταυτόχρονη προβολή των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής και η συνένωση των επιμέρους οικισμών, που τώρα βρίσκονται απομακρυσμένοι και είναι οριακά ασύνδετοι. Προτείνεται η δημιουργία ενιαίου δικτύου κυκλοφορίας που συνενώνει σημεία ενδιαφέροντος σε εκτενές τμήμα του Δήμου. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται σταδιακά, ξεκινώντας από το κέντρο κάθε οικισμού, επεκτεινόμενες προς τους υπόλοιπους πυρήνες, με στόχο τη δημιουργία αξόνων ασφαλούς κυκλοφορίας από και προς όλες τις περιοχές. Δίκτυο  πρότυπων  δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, εξυπηρετεί με ασφάλεια ιδιωτικά οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες.

Οι προσκείμενες στο δίκτυο πλατείες θεωρούνται πόλοι ενδιαφέροντος, άρα διαμορφώνονται κατάλληλα. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας, μία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Περιλαμβάνει το κτίριο του Παλαιού Σ.Σ. του Ασπρόπυργου, το σημείο σύνδεσης της περιοχής  με την πρωτεύουσα και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, από τα τέλη του 19ου αι. Επομένως, λειτουργεί ως πρότυπη πλατεία και παρουσιάζεται η νέα της διαμόρφωση. Σε αυτήν, παρεμβάσεις που αφορούν την οργάνωση  των λειτουργιών, τη διευθέτηση της  φύτευσης, την αναδιαμόρφωση των εδαφών, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού , αποσκοπούν στη δημιουργία χώρου αναψυχής με εύκολη και ασφαλή προσβασιμότητα και υψηλή χωρική ποιότητα, που λείπει από την περιοχή.

Η επιδίωξη μιας τόσο εκτενούς παρέμβασης φαίνεται φιλόδοξη. Όμως, δεν αποτελεί σχεδιαστική υπερβολή αλλά ανάγκη , αφού εξυπηρετεί τον άνθρωπο σε μια περιοχή που μάλλον έως τώρα τον έχει παραμερίσει. Με τη συμμετοχή των χρηστών στη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου δράσης τους, η δημιουργία του δικτύου πιθανώς να επιφέρει θετικές αλλαγές στη συνολική εικόνα και τη γενική αντίληψη για τον Ασπρόπυργο.