Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών στο Οροπέδιο Λασίθιου Κρήτης

Επιβλέποντες: 
Σπουδαστές: 
Γεωργία Κουγιουμουτζή
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Το θέμα της διπλωματικής έρχεται ως συνέχεια της διάλεξης μου με τίτλο Παραγωγικές πόλεις και περμακουλτούρα εφαρμογές σε κτίρια στην πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης και την καταγωγή μου από το Λασίθι Κρήτης.

Αφορμή για την επιλογή του θέματος είναι, αφενός η οικολογική κρίση, οι σύγχρονες γεωργικές  πρακτικές και η σημαντική αύξηση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες. Οι σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας χρησιμοποιούν ένα πλήθος χημικών προϊόντων, η έκθεση σε  φυτοφάρμακα, μυκητοκτόνα  έχουν δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τόσο στα άτομα που δουλεύουν σε αυτή όσο και στους καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν. Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού τα παραπάνω ζητήματα θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν. Ποιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πληθυσμός στον πλανήτη το 2050 θα φτάσει τα 9 δις. Η σημαντική αυτή αύξηση του πληθυσμού θα απαιτήσει την έκταση του μεγέθους της Βραζιλίας για την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες τεχνολογίες και τρόπο ζωής. Αυτή η ποσότητα πρόσθετων αρόσιμων γαιών απλά δεν είναι διαθέσιμη.

Με βάση τα παραπάνω η διπλωματική είχε ως στόχο την δημιουργία ενός κτιρίου μέσα από το οποίο ο επισκέπτης να περνάει από μία διαδρομή στην οποία θα έρχεται σε επαφή με τα σύγχρονα είδη καλλιέργειών· τις υπαίθριες καλλιέργειες και τις καλλιέργειες σε ελεγχόμενο κλίμα (θερμοκήπια φυσικού, τεχνητού φωτός) ως μέρος μίας πεζοπορίας στο οροπέδιο Λασιθίου.

Η πεζοπορία ξεκινά από το μνημείο Σελί Αμπέλου στην συνέχεια οδηγείτε στον αρχαιολογικό χώρο Καρφί με κατάληξη το κεφαλοχώρι Τζερμίαδο. Το συνθετικό θέμα είναι ένα κτίριο γέφυρα που ενώνει δύο λόφους στα όρια του οικισμού, είναι σχήματος Τ με και διατάσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ο κτιριακός όγκος πατάει στον  λόφο επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ελάχιστη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο, επιπρόσθετα η γέφυρα στο τέλος της συνεχίζει την πεζοπορία με τον μουσειακό χώρο να διατάσσεται στο εσωτερικό της. Το κτιριολογικό πρόγραμμα επιπλέον περιλαμβάνει το ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο και τους γενικούς χώρους διοίκησης και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.