Συρραφή φυσικού και τεχνητού τοπίου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

Σπουδαστές: 
Ελευθερία Σταυρίδη
Πολυξένη- Ελισσάβετ Τραυλού
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2011

Θέμα της  εργασίας ήταν η συρραφή δυο ασύνδετων τοπίων, του υγροτόπου της πόλης του Αργοστολίου και της μαρίνας που βρίσκεται στα όρια αυτού.

Στόχος ήταν ένας κατάλληλος σχεδιασμός  που θα ένωνε τα δυο τοπία και θα αναζωογονούσε την περιοχή μελέτης η οποία εμφανίζει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης.

  Η μελέτη αντιμετωπίζει την ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας σε επίπεδο προθέσεων και εστιάζει την επεξεργασία στο οικόπεδο που γειτνιάζει την μαρίνα. Το οικόπεδο αυτό προέκυψε από προσχώσεις και προοριζόταν να οικοδομηθούν σε αυτό οι χερσαίες εγκαταστάσεις της μαρίνας αναψυχής, έργο το οποίο επιδοτήθηκε από το ΒΚΠΣ το 2000. Οι χερσαίες αυτές εγκαταστάσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ως αποτέλεσμα οι λιμενικές εγκαταστάσεις σήμερα να μην συντηρούνται και να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, ενώ το τμήμα των προσχώσεων έχει καταλήξει να είναι σκουπιδότοπος.

  Εργαλεία για τον σχεδιασμό αποτέλεσαν οι κινήσεις (από και προς την λιμνοθάλασσα και την μαρίνα), η φύτευση , η μορφολογία του εδάφους και η λειτουργία. Η σύνθεση μέσω των εργαλείων αυτών οδήγησε στον τελική συρραφή η οποία επιτυγχάνεται μέσω μια πορείας, η οποία ξεκινά απο την πόλη του Αργοστολίου, αναπτύσσεται περιμετρικά της λιμνοθάλλασας (παράλληλα με το υδάτινο στοιχείο) και συνεχίζει στο οικόπεδο σαν κτίριο – πορεία. Ταυτόχρονα , η ύπαρξη της ιστορικής γέφυρας που ενώνει την περιοχή μελέτης με την πόλη , λειτουργεί σαν μια εκτενέστερη συνέχεια αυτής της πορείας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια κλειστή περιπατιτική διαδρομή απο και προς το Αργοστόλι.

 Το κτίριο-πορεία έχει χρήσεις που αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση των αναγκών της μαρίνας , η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για ναυταθλητικού τύπου δρώμενα (ιστιοπλοοία- κανό). Ταυτόχρονα , προκείμένο να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου, προστέθηκαν στο κτιριολογικό χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (αμφιθέατρο -  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) καθώς και χώρος αναψυχής (αναψυκτήριο-καφέ). Στην περιβαλλον χώρο χωροθετήθηκαν επίσης δευτευρέουσες ελαφριές κατασκευές (βοηθητικοί χώροι μαρίνας), ενώ μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η φύτευση και υπαίθριοι χώροι που ολοκληρώνουν την εικόνα του τοπίου και επιτυγχάνουν την σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον του υγροτόπου.

 

Αριθμός Καταχώρησης: 
2011/60