Δίκτυο Πολιτιστικών Χώρων στα Άνω Πετράλωνα

Σπουδαστές: 
Φίλια Γλύκα
Δανάη Γεωργούλη
Ειρήνη Φραντζή
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Φεβρουάριος, 2011

Αφετηρία της εργασίας αποτελεί ο τόπος, τα Άνω Πετράλωνα.  Το ενδιαφέρον της περιοχής εστιάζεται στην έλλειψη ισχυρού χαρακτήρα σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές, στην ποικιλία ποιοτήτων, καθώς και στην ιδιάζουσα σχέση της με το λόφο Φιλοπάππου. Εντοπίζουμε σημειακά, στην περιοχή των πέτρινων αλλά και σε υπολείμματα προσφυγικών κατοικιών που είναι διάσπαρτα στην πόλη και στις υπώρειες του λόφου, όρους γειτονιάς με ενδιαφέρουσα τη σχέση δημόσιου- ιδιωτικού, είτε αυτή είναι σχεδιασμένη, είτε αυτοσχέδια. Αυτούς τους όρους γειτονιάς επιχειρούμε να μεταφέρουμε στην πόλη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου χώρου και δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος.

Προτείνουμε ένα δίκτυο ήπιων επεμβάσεων που θα οργανώσει τις κινήσεις της περιοχής, θα παραλάβει ροές και θα τις απλώσει στην πόλη. Ως ενοποιητικό στοιχείο του δικτύου επιλέγουμε χρήσεις πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα δημιουργούμε δύο πόλους στους οποίους εγκαθιστούμε εργαστήρια θεάτρου και εργαστήρια θεάτρου σκιών. Βασικός άξονας του δικτύου είναι η οδός Καλλισθένους. Στον άξονα αυτόν αρθρώνονται βοηθητικές χρήσεις (βιβλιοθήκη και καφενείο με μικρή διοίκηση, υπαίθρια εγκατάσταση παιχνιδιού και θεατρικών δράσεων) που οργανώνουν το δίκτυο και το ενισχύουν. Επίσης προτείνουμε δύο δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου προς τον λόφο (υπαίθρια διαμόρφωση  στην πολυκατοικία του Ασύρματου και πορεία προς το θέατρο Δόρας Στράτου).

Ως βασικά εργαλεία κοινής αντιμετώπισης των σημείων επέμβασης χρησιμοποιούμε ως προς την προσπέλαση, ένα κοινό σύστημα αρχών και ως προς τη φόρμα, το στοιχείο του χωροκαννάβου.

Στην κάθε επέμβαση διακρίνουμε τις λειτουργίες σε οργανωτικές, τις οποίες εντάσσουμε σε ένα νέο κτίριο (μπετόν), και σε εργαστηριακές, τις οποίες τοποθετούμε σε μικρές μονάδες (μεταλλικές κατασκευές ή επανάχρηση υπολειμμάτων προσφυγικών κατοικιών).

Αριθμός Καταχώρησης: 
2011/15