Το Fab Lab ανοίγει τις πόρτες του στην Αθήνα: Ανοιχτά Εργαστήρια Σχεδιασμού και Κατασκευής στην Ψηφιακή Παραγωγή

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Πέμπτη 01.2.2018

Στις 12 και 13 Ιανουαρίου, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Πατησίων 42  (Κτίριο Αβέρωφ και Εργαστήριο Προπλασμάτων), το Fab Lab Athens, ένας ερευνητικός φορέας σχεδιασμού και κατασκευής, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με στόχο να ενημερώσει για τις δράσεις, τα ερευνητικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Τo Fab Lab Athens αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου των Fab Labs (Fabrication Laboratories) και αναπτύσσεται στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με τη συμβολή του ΤΕΕ, της ΕΛΛΑΚ και του P2P Foundation. Στόχος του είναι να προωθήσει τον ανοικτό σχεδιασμό και την ανοιχτή παραγωγή σε ένα διεθνές περιβάλλον κρίσης. Εμπνευστής του εγχειρήματος υπήρξε από το 2011, ο  Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, με σκοπό, να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, διάχυσης και διάδοσης τεχνολογιών ψηφιακής παραγωγής και κατασκευής, με την επωνυμία Ανοικτά Εργαστήρια Ψηφιακής Παραγωγής και Κατασκευής, με τον διακριτικό τίτλο Fab Lab Athens.

Στο διήμερο 12-13 Ιανουαρίου, οι εκδηλώσεις δομήθηκαν σε δύο επίπεδα. Την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν στο κοινό η έκθεση με τις ερευνητικές κατευθύνσεις του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και του εργαστηρίου. Το Σάββατο, παράλληλα με τις εκθέσεις, διεξήχθη μία σειρά ομιλιών σε σχέση με τη διασφάλιση ανοιχτών δικαιωμάτων στον σχεδιασμό, την καινοτομία και την κατασκευή. Τις εισηγήσεις έκλεισε στρογγυλό τραπέζι το οποίο οργανώθηκε από το ΤΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο διευθυντής του εργαστηρίου και μέλη από τον παραγωγικό και βιοτεχνικό τομέα της χώρας.

Η προσέλευση ήταν μεγάλη, τόσο στην έκθεση όσο και στις εισηγήσεις, με το κοινό στο αμφιθέατρο να ανανεώνεται συνεχώς. Γύρω από τα εκθέματα και τις κατασκευές, έγιναν πολλές συζητήσεις που περιστρέφονταν γύρω από την καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης για την εκπαίδευση και την κατασκευή και το πώς η φιλοσοφία ενός Fab Lab, μπορεί να αποτελέσει μία νέα πρόταση στην κατεύθυνση αυτή.

 

Επιστημονικός υπεύθυνος:
Γεώργιος Παρμενίδης, Αρχιτέκτων Καθ. ΕΜΠ

Επιστημονική σύμβουλος
Ειρήνη Εφεσίου  Αρχιτέκτων Καθ. ΕΜΠ

Eπικοινωνία
site: https://fablabathens.gr/
email: info@fablabathens.gr
facebook: Fab Lab Athens