Πολυκατοικία στην Πειραϊκή. Οικολογικές αναζητήσεις
Στόχος αυτής της εργασίας αποτελεί η δημιουργία και ένταξη μιας πολυκατοικίας οικολογικής στο αστικό περιβάλλον. Το ερώτημα ήταν, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βελτιώσει την “ενεργειακή” λειτουργία τ η ς τ υ π ι κ ή ς π ο λ υ κ α τ ο ι κ ί α ς ,βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα
ζωής των κατοίκων της. Έναυσμα για την εργασία, ήταν η ιδέα κτιρίων που δεν επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον, και που στο ήδη επιβαρυμένο αστικό τοπίο κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους καλύτερη.
Γιατί όμως ένα κτίριο με οικολογικές ευαισθησίες στην πόλη και όχι σε ένα πιο χαλαρό αστικό ιστό? Κάπου, δηλαδή, που θα ήταν πιο εύκολο να εξοικονομεί μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας. Η ιδέα ενός οικολογικού κτιρίου στη φύση, ανάμεσα σε πράσινο και δέντρα, θα μπορούσε κάποιος με πρώτη ματιά να πει οτι είναι η πιο λογική τοποθέτησή του. Ένα κτίριο άλλωστε έξω από τον αστικό ιστό είναι δραματικά πιο εύκολο να είναι ενεργειακά πιο συνεπές . Όμως ταυτόχρονα υπάρχει και μια αντίφαση.
Είναι παράλογη η δημιουργία κτιρίων ενεργοβόρων στο ήδη ταλαιπωρημένο αστικό τοπίο, και παράλληλα η πρόταση για ανοικοδόμηση κοντά σε φυσικό τοπίο, επεκτείνοντας έτσι τον αστικό ιστό, όπου το πιο “οικολογικό” που θα μπορούσες να κάνεις θα ήταν να μη χτίσεις καθόλου.