Δημοτική Αγορά Κορίνθου, Πρόταση Αξιοποίησης.

Επιβλέποντες: 
Δήμητρα Νικολάου
Σπουδαστές: 
Παναγιώτα Γεωργίου
Λαμπρινή Τσολάκου
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2009

Η διατήρηση ενός ιστορικού κτιρίου, εφόσον δεν προβάλλεται σαν έκφραση νοσταλγίας επιστροφής σε παλιές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης.

Η καθημερινή χρήση του, ασκεί μια διαρκή κριτική αντιμετώπιση του παρελθόντος με λογικό επακόλουθο τη δημιουργία ζύμωσης του παρόντος μέσα από το παρελθόν. Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της κληρονομιάς απαιτεί από μέρους μας την προσαρμογή της στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στην πολιτιστική της ιδιαιτερότητα.

Με βάση την άποψη αυτή η Διπλωματική Εργασία προτείνει την διατήρηση  και χρήση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς διαμορφώνοντας σχεδιαστικά το πλαίσιο συντήρησης και μετατροπής της για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες.

Συγκροτεί μία υπόθεση εργασίας στο επίπεδο των αρχιτεκτονικών χειρισμών.

Το κτίριο της Δημοτικής αγοράς είναι ένα από τα ελάχιστα δημόσια κτίρια  που διασώζονται μέχρι σήμερα τα οποία κατασκευάσθηκαν μετά τον σεισμό του 1928, από οπλισμένο σκυρόδεμα, γνωστά ως τα κτίρια του Οργανισμού.

Τοποθετημένο στο κέντρο του αρχικού σχεδίου της πόλης, ισόγειο στο μεγαλύτερο του τμήμα ακολουθεί την τυπολογία αγοράς της νεοκλασικής περιόδου, σε αντιστοιχία με την  προϋπάρχουσα  κεραμοσκεπή  αγορά, που καταστράφηκε από τον  σεισμό του 1928.

Η Διπλωματική Εργασία προτείνει την διατήρηση της υπάρχουσας κατασκευής μετά από συντήρηση και ενίσχυση του κελύφους με τις απαραίτητες εσωτερικές διαρρυθμίσεις και ενοποιήσεις χώρων και την προσθήκη καθ ύψος δυο επιπλέον ορόφων με ταυτόχρονη χωροθέτηση  νέων πυρήνων κατακόρυφης επικοινωνίας.

Η νέα ανεξάρτητη μεταλλική κατασκευή περιβάλλει την παλιά και αποτελεί ένα περίβλημα ελαφριάς κατασκευής σε συνδυασμό με ξύλινα πάνελ  δημιουργώντας ένα διάλογο αντιθέσεων με την υπάρχουσα συμπαγή βάση του μονομπλόκ κτιρίου.

Πρόκειται για μια ήπιας μορφής επέμβαση.

Δημιουργούνται συνολικά  2.500m2 ωφέλιμης επιφάνειες στις όποιες χωροθετούνται καταστήματα στο ισόγειο, γραφεία και εκθεσιακοί χώροι με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους .

Στο ισόγειο με την ενοποίηση των καταστημάτων προτείνεται η λειτουργία ενός πολυκαταστήματος με την μορφή shops in  shop, όπου μπορούν να λειτουργούν οι υφιστάμενες και νέες χρήσεις .

Το εσωτερικό αίθριο αφήνεται ελεύθερο, για υπαίθρια δραστηριότητα και αναψυχή.