Con-tour-ism: Εναλλακτικός Τουρισμός στην Άνδρο

Σπουδαστές: 
Ζαφρακοπούλου Αρτεμησία, Παρασκευοπούλου Βασιλική
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

< con (=μαζί) < tour (=περιήγηση) < contour (=υψομετρική καμπύλη) < tourism (=τουρισμός)

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός ενός συστήματος εναλλακτικού τουρισμού στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, να συμμετέχει σε δραστηριότητες σχετικές με τη φύση και την παράδοση του τόπου και να διανυκτερεύσει, σε μια μικρή και απομονωμένη χερσόνησο νοτιοδυτικά της Άνδρου.

Βασική δραστηριότητα που προτείνεται είναι η πεζοπορία, καθώς το ίδιο το υπάρχον μονοπάτι αποτελεί πλέον την κατάληξη ενός πεζοπορικού δικτύου. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αγροτική διαδικασία, λαμβάνουν χώρο στα κονάκια, τα υπάρχοντα πέτρινα κτίσματα και στην ύπαιθρο.

Ανάλογα με το βαθμό έκθεσης στη φύση που επιλέγει να έχει ο κάθε επισκέπτης σε ότι αφορά τη διαμονή του, δημιουργήθηκε η ιδέα της διάσπασης. Μια διάσπαση συνθετική, λειτουργική και κατασκευαστική, η οποία απαρτίζεται από το πλήρες, το μερικώς διασπαζόμενο και το εκτεθειμένο.
Τρεις τύποι φιλοξενίας που συνδέονται με έναν κεντρικό πυρήνα, έναν κοινόχρηστο χώρο, στον οποίο οι φιλοξενούμενοι αλληλεπιδρούν, μαγειρεύουν συλλογικά και χαλαρώνουν στο κοινόχρηστο καθιστικό.

Αυτό το μακρόστενο πρίσμα του κοινόχρηστου χώρου προκύπτει από τη γραμμική πορεία της παρέμβασης και λειτουργεί ως κιάλι, καδράροντας τη θέα προς τη θάλασσα. Η γραμμική κάτοψη είναι σχεδιασμένη ως προς τον κεντρικό άξονα που τη διατρέχει κατά μήκος και οργανώνει όλες τις λειτουργίες. Η κίνηση μέσα στο χώρο είναι ελεύθερη και διαμπερής.

Το πλήρες, η πρώτη δομή φιλοξενίας λειτουργεί όλο το χρόνο. Μια δομή τεθλασμένης κάτοψης που αποτελεί απόρροια της φυσικής ροής του ανάγλυφου. Το φυτεμένο δώμα συμβάλλει στην οπτική συνέχεια του τοπίου. Η πέτρα, μεταμορφώνεται σε ένα εργαλείο σύνθεσης που καθορίζει τους κλειστούς χώρους, διαμορφώνει τις αυλές και τις πλατείες ανάμεσα σ’ αυτούς, προστατεύει από τους βόρειους ανέμους και πλαισιώνει τη θέα προς το Νότο και τη Δύση.

Το μερικώς διασπαζόμενο, η δομή οργανωμένης κατασκήνωσης, είναι ο τύπος φιλοξενίας που επιλέγει ο επισκέπτης που θέλει να εκτεθεί στη φύση ενώ του διατείθενται κάποιες στοιχειώδεις παροχές.

Το τελικό στάδιο διάσπασης, το εκτεθειμένο, αποτελεί η δομή ελεύθερης κατασκήνωσης, όπου έχουν αφαιρεθεί οι προηγούμενες παροχές. Η υπάρχουσα βλάστηση και οι ξερολιθιές σχήματος ‘Γ’ προσφέρουν σκίαση, δροσιά και μια αίσθηση ιδιωτικότητας.