Ενεργοποιώντας τον αδρανή υποσταθμό ΔΕΗ της Χώρας Άνδρου

Σπουδαστές: 
Κούλουθρος Αντώνης
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Ιούνιος, 2020

Η διπλωματική εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο την επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΔΕΗ της Χώρας Άνδρου. Το υπάρχον κτιρίο αποτελεί ένα τοπόσημο το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του οικισμού και διαθέτει ευνοϊκό νότιο προσανατολισμό, φυσική προστασία από τους ισχυρούς ανέμους και κυρίως έχει οπτική σύνδεση με ολόκληρη τη Χώρα.

Η Άνδρος έχει σημαντική πολιτιστική παράδοση τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς διαθέτει μουσεία  τέχνης, αρχαιολογικούς χώρους, και γνήσια αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Παρά ταύτα, χαρακτηρίζεται, όπως πολλά νησιά, από φαινόμενα αύξησης του μ/ο ηλικίας του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης νέων στις πόλεις και από οικονομική εξάρτηση από τον εποχιακό τουρισμό. Στόχος της επέμβασης είναι να δοθεί το κτίριο ως δημόσιος χώρος εκδηλώσεων, καλλιτεχνικής έκφρασης και εκπαίδευσης παραδοσιακών τεχνικών επαγγελμάτων για τους κατοίκους του νησιού και να αποτελέσει ένα πόλο που θα αναζωογωνήσει την παραλιακή ζώνη του οικισμού, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες σε βασικούς χώρους και προσφέροντας ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, κοινωνική αλληλεπίδραση και οικονομική ανάπτυξη.

Η σύνθεση αποτελεί μία σύμπλεξη μεταξύ του υπάρχοντος σκελετού από σκυρόδεμα και ενός νέου μεταλλικού φορέα, των οποίων το συνδυαστικό αποτέλεσμα διαμορφώνει τα όρια των χώρων και τις ροές των κινήσεων. Βασική σχεδιαστική αρχή είναι η επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας με τους λιγότερους δυνατούς χειρισμούς. Ο κυριότερος χώρος του κτιρίου είναι το θέατρο, το οποίο πρόκειται να αξιοποιείται για πολλαπλές χρήσεις. Παράλληλα, κατά μήκος του κτιριακού όγκου και στην πίσω του όψη δημιουργείται μία ζώνη με καλλιτεχνικά και τεχνικά εργαστήρια. Ακόμα βασικοί χώροι του κτιρίου αποτελούν εκθεσιακοί χώροι, ένα καφέ και μία βιβλιοθήκη.

Επιπρόσθετα, επαναδιαμορφώνεται όλη η έκταση του γηπέδου που ανήκει στην ΔΕΗ, με χαρακτηριστικό στοιχείο έναν άξονα γραμμικής ανάβασης, ο οποιος ενοποιεί όλους τους χώρους της συνολικής σύνθεσης. Η μία από τις υπάρχουσες δεξαμενές πετρελαίου αξιοποιείται για εκθέσεις και στο αποτύπωμα της άλλης σχεδιάζεται ένας χώρος άθλησης. Ακόμα, προτείνονται επεμβάσεις στην προκυμαία του λιμανιού, οριοθετείται το καρνάγιο και χωροθετούνται λιμενικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής σε ένα νέο κτίριο στο κριπίδωμα με σκοπό την λειτουργική επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν και την βελτίωση των συνθηκών για επανοικειοποίηση του τόπου από τους κατοίκους.