Το Δημόσιο Δώμα. Κέντρο Πολιτισμού στην Ηλιούπολη
Ένα δημόσιο κτίριο-πλατεία στο ιδιαίτερο πολεοδομικό σύστημα της Ηλιούπολης. Πεδίο παρέμβασης μία κυκλική πλατεία-κόμβος, που εξ ορισμού αποτυγχάνει να λειτουργήσει σα δημόσιος χώρος για τον κάτοικο και ένα τετράγωνο ανενεργό δημόσιο οικόπεδο δίπλα. Ανεκμετάλλευτοι χώροι, ασυνέχειες και αλλαγές κλίμακας στον άμεσο περίγυρο, συνθέτουν έναν ενδιάμεσο χώρο στο κέντρο, ενώ μεγάλοι οδικοί άξονες τον κατακερματίζουν και δυσχεραίνουν την προσπέλαση. Ο κύκλος και το τετράγωνο ενώνονται και εγγράφονται σε ένα ενιαίο ορθογώνιο. Ο δημόσιος χώρος είναι πλέον συνεχής και προσβάσιμος. Για την ενίσχυσή του επιλέγεται η χρήση του πολιτισμού για να στεγαστεί σε ένα κτίριο που θα τροφοδοτεί το δημόσιο χώρο και θα τροφοδοτείται από αυτόν.
Η διαφορά χαρακτήρα περιμετρικά του ορθογωνίου οδηγεί στη διάκριση πιο δημόσιας πλατείας, ανατολικά, και πλατείας γειτονιάς, δυτικά. Ανατολικά, οι πολλαπλές διαγώνιες χαράξεις της πόλης που συγκλίνουν στο πεδίο μεταφέρονται στον προτεινόμενο υπαίθριο χώρο με διαμορφώσεις που αποκαθιστούν τις κινήσεις των πεζών προς όλες τις κατευθύνσεις. Η υφιστάμενη εγκάρσια υψομετρική διαφορά μισού ορόφου γεφυρώνεται διαγώνια με κεκλιμένο επίπεδο ήπιας κλίσης που συνδέει τα απέναντι οικοδομικά τετράγωνα και αποτελεί την αρχή μίας πορείας–μονοκονδυλιάς που ξεκινά από την πλατεία. Η ανάβαση επαναλαμβάνεται, το έδαφος σκίζεται, υπερυψώνεται και δημιουργούνται διαδοχικά κεκλιμένα επίπεδα αντίστοιχης κλίσης, εγκάρσια του ενιαίου χώρου, με πλατύσκαλα σε διαφορετικά ύψη.
Κάτω από τα υπερυψωμένα κεκλιμένα επίπεδα διαμορφώνονται οι κλειστοί χώροι. Ο κτιριακός όγκος ανυψώνεται ομαλά από την πλατεία προς τη γειτονιά με βατά φυτεμένα δώματα σε χαμηλά ύψη, ώστε αποτελεί συνέχεια του εδάφους, και έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή ανάβαση του περιπατητή προς τις διαφορετικές χρήσεις με θέα στον Υμηττό. Η υφιστάμενη περιμετρική φύτευση ενισχύεται και έρχεται να περιβάλλει τα φυτεμένα δώματα. Το πολιτιστικό κέντρο προσβάσιμο και γειωμένο κάθε στιγμή και σε κάθε επίπεδο παραλαμβάνει την τοπογραφία και στο εσωτερικό του. Οι κλειστοί χώροι, διαμπερείς προς όλες τις κατευθύνσεις, διαμορφώνονται σε κεκλιμένα επίπεδα και πλατύσκαλα, αντίστοιχα των δωμάτων που τους στεγάζουν. Τα κεκλιμένα επίπεδα παραλαμβάνουν τις κινήσεις, συνδέουν όλους τους χώρους, και διαμορφώνονται με βαθμίδες για να φιλοξενήσουν λειτουργίες, οι οποίες είτε χάνονται στο έδαφος, είτε εμφανίζονται προς τη γειτονιά.