"Εποπτεία"- Φύση και Μυθολογία στο τοπίο της Βραυρώνας
Η περιοχή της Βραυρώνας αποτελεί ένα τοπίο με ήρεμο ανάγλυφο πλαγιών, χαμηλά υψώματα εύφορα χώματα και άφθονα υπόγεια νερά. Στη Βραυρώνα άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν από την προϊστορική εποχή στοιχείο που συντελεί στην δημιουργία μιας μεγάλης βιοποικιλότητας και στο πλήθος οικοτόπων που βρίσκονται στη περιοχή. Αναμφίβολα ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αποτελούν το βασικό λόγο επίσκεψης στην περιοχή, ωστόσο το πλήθος των οικοτόπων που συνθέτουν τον υγρότοπο της Βραυρώνας διαμορφώνουν ένα σύνολο με ιδιαίτερη περιβαλλοντικό ενδιαφέρον εντός της Αττικής και πολύ κοντά στην Αθήνα.
Η διπλωματική αυτή αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου με σκοπό:
- την αποκατάσταση της σχέσης αρχαιολογικού χώρου με το υγρό στοιχείο.
- τη δημιουργία ενός μεγάλου περιπάτου με περιβαλλοντολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
- την ανάδειξη και προστασία του υγροτόπου της Βραυρώνας.
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η δημιουργία δικτύου, αποτελούμενο από 3 κόμβους και τις μεταξύ τους συνδέσεις.
- Ο αρχαιολογικός χώρος (υφιστάμενη χρήση)
- Το αρχαιολογικό μουσείο (υφιστάμενη χρήση)
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (νέα χρήση)
Οι μεταξύ των κόμβων συνδέσεις προκύπτουν μετά από ανάλυση των υποενοτήτων της περιοχής και των στοιχείων βλάστησης που εντοπίζονται σε καθεμία από αυτές. Η διαμόρφωσή τους γίνεται με φυσικά υλικά.
Ο νέος κόμβος αποτελεί ένα σύνολο διαδοχικών ανοιχτών και κλειστών χώρων που συνθέτουν μια διαδρομή εισόδου προς την ευρύτερη περιοχή του δικτύου. Αποτελεί μια προσπάθεια οργάνωσης των χώρων με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση του επισκέπτη από την “πόλη” στο “τοπίο”.