Γραμμή παραγωγής στη Σχοινούσα. Τυροκομείο- Φούρνος- Παρασκευαστήριο + Εστιατόριο- Πρατήριο

Σπουδαστές: 
Καλλιόπη Νομικού
Ναταλία - Χριστίνα Ραυτοπούλου
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Οκτώβριος, 2011

Το θέμα της Διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός συνόλου χώρων παραγωγής, σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, τη Σχοινούσα.

Σε ένα μέρος όπου το αγροτικό και κτηνοτροφικό στοιχείο επικρατεί, τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου όσο και στον οικονομικό τομέα, επιλέγουμε να σχεδιάσουμε ένα παραδοσιακό τυροκομείο, ένα παρασκευαστήριο τοπικών εδεσμάτων, ένα ξυλόφουρνο και ένα πρατήριο πώλησης ντόπιων προϊόντων.

Παρόμοια δραστηριότητα σε οργανωμένη μορφή δεν υπάρχει στο νησί. Συμβολική είναι και η επιλογή της περιοχής επέμβασης . Βρίσκεται σε λόφο μικρού υψόμετρου σε αγροτική περιοχή, λίγο έξω από τη Χώρα του νησιού, τον οικισμό Παναγία. Στο σημείο επέμβασης δεσπόζει ο παλιός αλευρόμυλος του νησιού, τοπόσημο της περιοχής, ένα αλώνι και επιμέρους αγροτικές εγκαταστάσεις (αποθήκη, μαντριά για ζώα, πεζούλες) .

Ο χαρακτήρας της επέμβασης σε μορφολογικό επίπεδο εξαρτάται άμεσα από την ανάγνωση και ανάλυση της ιδιαίτερης τοπογραφίας της περιοχής. Η γενική χωροθέτηση, οι παραγόμενες δομές και μορφές του συγκροτήματος, στοχεύουν στην απόδοση της υλικότητας του τοπίου, στην ένταξη του στο περιβάλλον και στην διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη του νησιού μέσα από τα προϊόντα που παράγει ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Κατηγορίες: 
Αριθμός Καταχώρησης: 
2011/120