Επανάχρηση του κτηρίου της Φρύξης στο Τ.Π.Π.Λ.

Επιβλέποντες: 
Βασίλης Τσούρας
Σπουδαστές: 
Λήδα- Σπυριδούλα Κιτσάκη
Σοφία Ξεϊνη
Παράδοση / Εκπόνηση: 
Οκτώβριος, 2008

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, με πρωτοβουλία του ΕΜΠ, με ένα διττό θεματικό χαρακτήρα αναφερόμενο σε δράσεις πολιτισμού και τεχνολογίας, συνδυάζοντας την έρευνα και την τεχνολογία με δραστηριότητες παιδευτικού χαρακτήρα.

Στο κτίριο της Φρύξης, το οποίο ανήκει στην τρίτη ενότητα κτιρίων του πάρκου που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί, προτείνεται η εγκατάσταση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργαστηρίων για τις σχολές μεταλλειολόγων και αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η εγκατάσταση χώρων εκπαίδευσης για τη σχολή μεταλλειολόγων στο υπάρχον κτίριο, με μια σειρά πορειών στο εσωτερικό του κελύφους που ακολουθούν συμβολικά την παραγωγική διαδικασία σε μια προσπάθεια ανασύστασης-ανάμνησης της παλαιάς του λειτουργίας. Όλες οι επεμβάσεις στο εσωτερικό του παλαιού κτιρίου έχουν γίνει έτσι ώστε να είναι αναστρέψιμες. Παράλληλα, προτείνεται η ανασύσταση ενός προϋπάρχοντος τμήματος του κτιρίου, πάνω στα εναπομείναντα ίχνη. Στο νέο αυτό τμήμα προτείνεται η εγκατάσταση των χώρων εκπαίδευσης για τη σχολή αρχιτεκτόνων. Το νέο κτίριο αναπτύσσεται σαν δυναμικός, επίπεδος όγκος, που υποδέχεται τους επισκέπτες και εμβολίζει τον παλαιό συμπαγή όγκο, στρεφόμενος ταυτόχρονα προς αυτόν. Η επιλογή του μετάλλου και του γυαλιού αποτελεί μια διακριτική προσθήκη και δημιουργεί αντίθεση με τον μονολιθικό παλαιό όγκο, ενώ εξασφαλίζει την αναστρεψιμότητα της επέμβασης. Παράλληλα, το σύγχρονο υλικό παραπέμπει στις σκωρίες και γενικότερα στο χώρο των μεταλλείων.

Αντικείμενο προβληματισμού αποτέλεσαν τα ζητήματα της επανερμηνείας της βιομηχανικής ταυτότητας του χώρου με μια σύγχρονη κατασκευαστική και μορφολογική προσέγγιση, της αντίθεσης μεταξύ παλαιού–νέου, όσον αφορά τα υλικά και τη μορφή αλλά ταυτόχρονα και της ισότιμης συνδιαλλαγής των δυο ενοτήτων. Τα δυο κτίρια ενοποιούνται με τη δημιουργία ενός κοινού πυρήνα, ο οποίος λειτουργεί σαν στεγασμένη πλατεία, αποτελώντας κομβικό σημείο στην συνάρθρωση των δύο κτιρίων.

Κατηγορίες: 
Αριθμός Καταχώρησης: 
2008/124