Workshop στην Πάφο της Κύπρου

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Δευτέρα 19.1.2015

Ενημερώνουμε τους σπουδαστές ότι, κατά την περίοδο 18-22 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί Workshop στην περιοχή του Μούτταλλου στην Πάφο της Κύπρου, με τη συμμετοχή σπουδαστών και διδασκόντων από Πανεπιστήμια της Κύπρου (University of Nicosia), του Λιβάνου (Lebanese American University), του Ισραήλ (Bezalel Academy of Arts and Design-Jerusalem), της Ιταλίας (Università di Bologna) καθώς και της Ελλάδας (Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ).

Η περιοχή μελέτης αφορά την παλιά Τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, όπου σήμερα ζουν Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους το 1974 κατά την τουρκική εισβολή (από 70 και πλέον διαφορετικά κατεχόμενα χωριά της Κύπρου).

Ο τόπος, 40 χρόνια μετά τον πόλεμο, εξακολουθεί να "φέρει" τον τουρκοκυπριακό του χαρακτήρα, ενώ η πολιτική ιδιοκτησίας γης (σε ότι αφορά τουρκοκυπριακές περιουσίες) και κυρίως η συλλογική πεποίθηση του Κυπριακού λαού απαγορεύει την οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή, τόσο γιατί θα έδειχνε ασέβεια προς ξένη περιουσία, όσο και γιατί θα μονιμοποιούσε μια κατάσταση που όλοι θέλουν να θεωρούν προσωρινή. Ταυτόχρονα, οι πρόσφυγες βυθισμένοι στις αναμνήσεις του τόπου τους δεν αφήνουν κανένα  ίχνος του περάσματός τους, έτσι στον Μούτταλλο, ο χρόνος έχει παγώσει. 

Η μνήμη του χώρου, η ιστορία του, τα ίχνη της ζωής των παλαιών κατοίκων, η πεποίθηση και η επιθυμία επιστροφής στις πατρογονικές εστίες, η αβεβαιότητα για το μέλλον, όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην έλλειψη οικειοποίησης των κατοίκων με το χώρο που ζουν. Μια αβεβαιότητα και "άρνηση" που εκφράζεται κοινωνικά αλλά και χωρικά, αφού η παρουσία των Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων στο Μούτταλο ήταν και εξακολουθεί να θεωρείται προσωρινή και εφήμερη. Η περιοχή παραμένει στάσιμη στα χρόνια πριν την εισβολή, αποτελώντας μια ανοικτή πληγή για την εξέλιξη της πόλης, ένα "σταθερό" και αναλλοίωτο σκηνικό, φορτισμένο με τις μνήμες και τα συναισθήματα των έξι αιώνων που ζούσαν εκεί Τουρκοκύπριοι, σε μία παράσταση που όμως οι συντελεστές έχουν αλλάξει.

Οι σπουδαστές, συγκροτημένοι σε διεθνείς ομάδες, καλούνται να αναπτύξουν προτάσεις παρεμβάσεων στην περιοχή με στόχο την ανάπτυξη της και την απόδοση μιας σύγχρονης ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που να ενσωματώνει τη μνήμη και την ιστορία αλλά και να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, διερευνώντας τις πολλαπλές και σύνθετες σχέσεις εξάρτησης και αυτονομίας,  εφημερότητας και μονιμότητας που αναπτύσσονται στο χώρο.

Οι προτάσεις θα αναπτυχθούν εννοιολογικά αλλά και χωρικά, με την εφαρμογή - κατασκευή τους επιτόπου, στο χώρο μελέτης, με χρήσεις, μορφή και υλικότητα που θα αποτελέσουν κομμάτι της όλης διερεύνησης.

Από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ θα υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής 5 σπουδαστών, χωρίς δυστυχώς, την απαραίτητη οικονομική αποζημίωση. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες προσπάθειες, για την κάλυψη μέρους των εξόδων από τοπικούς φορείς (έξοδα διαμονής , διατροφής κλπ) κάτι όμως που δε γνωρίζουμε, επί του παρόντος, με βεβαιότητα (γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους σπουδαστές).

Οι σπουδαστές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο workshop, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το 2ο έτος των σπουδών τους και να αποστείλουν mail με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, έτος σπουδών, τηλέφωνο) το αργότερο μέχρι τη Παρασκευή 30/1/2015, σε μια από τις παρακάτω ηλεκτρονικές  διευθύνσεις : elconstantinidou@gmail.com, econstantinidou@arch.ntua.gr.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, τους στόχους και τη μεθοδολογική οργάνωση του  workshop, καθώς και σχετικές παρουσιάσεις από τους διδάσκοντες, θα πραγματοποιηθούν έγκαιρα πριν από την επιτόπου εργασία. Στους σπουδαστές που θα μετέχουν θα δοθεί και το απαραίτητο υλικό, προκειμένου να προετοιμαστούν, πριν από τη μετάβαση στο χώρο μελέτης.