Ανοιχτή διάλεξη Γ. Μοστράτου

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Τρίτη 10.6.2014

Tην Πέμπτη 12 Ιουνίου και ώρα 10:00 στην αίθουσα Α002 (κτήριο Αβέρωφ) θα δοθεί ανοιχτή διάλεξη του Δρ. Γιώργου Μοστράτου με θέμα «Οι αετωματικές συνθέσεις των πελοποννησιακών ναών του 4ου αιώνα π.Χ.» στo πλαίσιo του μαθήματος Ιστορία και Θεωρία 2 (περιοχή Ιστορίας της Τέχνης).

Στη διάλεξη θα αναλυθούν σημαντικές καινοτομίες των αετωματικών συνθέσεων των όψιμων κλασικών χρόνων ως προς την αναπαράσταση του χώρου, τη σχέση εναέτιων γλυπτών και ακρωτηρίων, και την αναφορά στην τοπική λατρεία και τη μυθική παράδοση. Με τις καινοτομίες αυτές, οι πελοποννησιακές πόλεις-κράτη παρεμβαίνουν καίρια στη διαχείριση του παρελθόντος τους, την πρόσληψη της παρθενώνειας κληρονομιάς και τη συγκρότηση τοπικών ταυτοτήτων σε μια εποχή ριζικών ανακατατάξεων μετά την κατάρρευση της αθηναϊκής ηγεμονίας.

Ο κ. Μοστράτος είναι απόφοιτος του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο του περιλαμβάνει συμμετοχή σε αρχαιολογικές ανασκαφές της Επιδαύρου, της Πάρου και της Αθήνας, συνεργασία στην οργάνωση εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, τη M. Βρετανία και τις H.Π.A. και δημοσιεύσεις σχετικές με την αρχαία ελληνική γλυπτική.

Μελίτα Εμμανουήλ, Μανόλης Μικράκης