Ανακοίνωση Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας σχετικά με το πολυνομοσχέδιο περί "Εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας"

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Τρίτη 05.5.2020

Αθήνα, 4 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας σχετικά με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο περί «Εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που προωθείται στην Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος επιχειρεί εκτεταμένες νομικές μεταβολές σε πολλά θεμελιώδη κεφάλαια περιβαλλοντικής πολιτικής και διοίκησης. Πρόκειται για θέματα πολύ διαφορετικού περιεχόμενου και επιπέδου παρέμβασης, όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, οι δασικοί χάρτες και η οικιστική ανάπτυξη καθώς και πλήθος άλλων διατάξεων για μικρότερης εμβέλειας ζητήματα τα οποία όμως εμπεριέχουν κρίσιμες για την προστασία του περιβάλλοντος επιπτώσεις. Για τα ζητήματα αυτά έχουν εκφραστεί ήδη σημαντικές αντιρρήσεις από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας καθώς επίσης και επιστημονικούς/επαγγελματικούς φορείς χωρικού σχεδιασμού οι οποίοι επισημαίνουν ότι το Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να συνυπολογίζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αντιμετωπίζει το σύστημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ως εγγύηση και όχι ως εμπόδιο για την ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία. Αρκετά από τα θέματα αυτά μάλιστα δεν είχαν καν συμπεριληφθεί στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ θεωρεί πως δεδομένης της έκτασης και της σημασίας του νομοσχεδίου, καθώς και της πληθώρας των διατάξεων, οι οποίες χρήζουν σοβαρής και λεπτομερούς ανάλυσης είναι σκόπιμο αυτό να μην προωθηθεί προς ψήφιση μέχρις ότου περατωθεί η διαβούλευση επί των θεμάτων που ετέθησαν από απροσδόκητα υψηλό αριθμό οργανώσεων και φυσικών προσώπων. Επιπλέον, η συγκέντρωση σε αυτό το νομοσχέδιο ενός υπερβολικού αριθμού ασύνδετων μεταξύ τους ρυθμίσεων δεν αποτελεί καλή νομοθετική πρακτική καθώς όπως έχει ήδη αποδειχθεί δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή τους.
Για τους λόγους αυτούς ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ προτείνει, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου να προγραμματιστεί όταν η Βουλή λειτουργήσει ξανά σε πλήρη σύνθεση, έτσι ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, με τόσο μακροχρόνιες επιπτώσεις και να δοθεί εντωμεταξύ ο απαιτούμενος χρόνος για επιστημονικό διάλογο και επεξεργασία με σκοπό την αναγκαία αναμόρφωση του.
Τέλος ο Τομέας προτίθεται να αναλάβει στα πλαίσια των ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του, πρωτοβουλίες συμβολής σε αυτό τον διάλογο.

 

Συνημμένα Αρχεία: