Απόφαση Γενικής Συνέλευσης σχετικά με τη διανομή Διδακτικών Συγγραμμάτων ακαδ. έτους 2017-18

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Παρασκευή 20.10.2017

Απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (συνεδρίαση 2η/18-10-2017)

 

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, στη συνεδρίασή της αρ.2/18-10-2017, αποφάσισε να δηλώσει την απόλυτη αντίθεσή της στο «πάγωμα» της διανομής των συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Η διαφαινόμενη αδυναμία εξασφάλισης δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές από το Υπουργείο Παιδείας, που αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη παρά τις σχετικές διαψεύσεις του Υπουργείου, δημιουργεί σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο σημαντικά προβλήματα στις σπουδές των φοιτητών και θέτει με σαφή πλέον τρόπο σε κίνδυνο την έννοια της δωρεάν παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ακόμα δυσμενή εξέλιξη, μετά την ανακοίνωση για "πάγωμα" της σίτισης στις φοιτητικές εστίες, το οποίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Η Γ.Σ. της Σχολής ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει άμεσα τόσο την διανομή των συγγραμμάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος όπως γινόταν μέχρι σήμερα όσο και όλες τις υπόλοιπες παροχές φοιτητικής μέριμνας, που αποτελούν θεμέλιο της δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλώνει επίσης ότι το σοβαρό θέμα της εκτύπωσης και διανομής των φοιτητικών συγγραμμάτων πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα οποιαδήποτε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παράλληλα, η Γ.Σ. της Σχολής καλεί την Πολιτεία να εξασφαλίσει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες των Πανεπιστημίων το 2017. Την καλεί επίσης να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων για το 2018, αντί να τις διατηρεί σταθερές όπως προτείνεται στον Προϋπολογισμό του Κράτους που κατατέθηκε στη Βουλή, για να σταματήσει πλέον η συστηματική απαξίωση του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου μέσω της οικονομικής ασφυξίας του.

Τέλος, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων να ορίσει άμεσα την ημερομηνία έναρξης Δηλώσεων Διανομής Διδακτικών Συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.