Διεθνές συνέδριο «Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία»

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Πέμπτη 03.11.2016

Διεθνές συνέδριο στην Ελληνογερμανική Αγωγή «Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία»
http://openschool2016.ea.gr
 Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και την εταιρία επικοινωνίας της επιστήμης ScienceView διοργανώνουν στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου σειρά δράσεων που φιλοδοξούν να αναδείξουν το μοναδικό δυναμικό της διασύνδεσης της επιστημονικής έρευνας και της σχολικής πράξης.
 
Οι δράσεις αποδίδουν στο σχολείο τα χαρακτηριστικά ενός ανοιχτού και καινοτόμου «οικοσυστήματος», που μετέχει ενεργά τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην τοπική κοινότητα. Το σχολείο αυτό αξιοποιεί την εκπαιδευτική καινοτομία, τα εργαλεία της ανακαλυπτικής μάθησης, την τεχνολογία, τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών για τη μελέτη και ψηλάφηση τοπικών ζητημάτων. Είναι το ίδιο  σχολείο που εντάσσει στην εκπαιδευτική διαδικασία τον σχολικό κήπο, ένα κοντινό μουσείο αλλά και το απομακρυσμένο ερευνητικό κέντρο, την τοπική οικονομία και τα προϊόντα της και πορεύεται ως ένας ισότιμος κοινωνικός εταίρος που «ακούει» τα προβλήματα της κοινωνίας που υπηρετεί και προτείνει λύσεις.
 
Μεταξύ των άλλων θα παρουσιαστούν καινοτόμες δράσεις που θα εφαρμοστούν τη σχολική χρονιά που διανύουμε σε σημαντικό αριθμό σχολικών μονάδων. Η πρώτη αφορά σε έναν διαγωνισμό νανοτεχνολογίας που θα υλοποιηθεί με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η δεύτερη στην ανάπτυξη ενός δικτύου σχολικών βιολογικών κήπων, η τρίτη στην εγκατάσταση μικρών σεισμογράφων σε σχολικές μονάδες σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος ώστε να χρησιμοποιούνται από τους μαθητές για τον εντοπισμό του επικέντρου των αναγραφόμενων σεισμών. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα σχολικής καινοτομίας Inspiring Science Education το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 
Παράλληλα, συνεχίζοντας την εξαιρετικά πετυχημένη δράση «Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο» παρουσιάζουμε σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση των πολύπλοκων φυσικών φαινομένων που λαβαίνουν χώρα στο εσωτερικό του LHC, στη σχολική τάξη. Η δράση, που συντονίζει η κα. Χριστίνα Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντας τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.
 
Επιχειρώντας επίσης μια διασύνδεση ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη παρουσιάζουμε τη φιλόδοξη δράση «Επιστήμη μέσα από το Θέατρο». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια και παραδείγματα καλής πρακτικής ώστε να μεταφέρουν αυτή τη μοναδική εμπειρία στους μαθητές τους.
 
Τέλος, μαθητές θα παρουσιάσουν δραστηριότητες που συνδυάζουν τις τέχνες με τις επιστήμες σε ένα Μαθητικό Φεστιβάλ Αστρονομίας.
 
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και οι σύνεδροι θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για την εγγραφή σας επισκεφτείτε την ακόλουθη σελίδα: http://openschool2016.ea.gr/?q=registration-conference

Για τη Science ViewΗ Science View είναι ένας αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την παροχή υπηρεσιών που γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μέλη της Science View είναι κυρίως δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι της επιστήμης και έργο τους είναι η επικοινωνία και διάχυση των επιστημονικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο,  όχι απαραίτητα επιστημονικά καταρτισμένο,  κοινό με τον καλύτερο και πιο κατανοητό τρόπο. 
W: http://www.scienceview.gr
E: info@scienceview.gr
T: 00302109231955 / F: 00302109231956
Α: Misaraliotou 2, Acropolis, 117 42 Athens, Greece