Διαγωνισμός δοκιμίου με τίτλο «Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο».

Κατηγορίες Ανακοίνωσης: 
Ημερομηνία: 
Παρασκευή 13.5.2016

Διαγωνισμός δοκιμίου με τίτλο

«Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο».

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ) προκηρύσσει Διαγωνισμό δοκιμίου με τίτλο «Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο», στο πλαίσιο της δέσμης εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier (1965) που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Μουσείο Μπενάκη, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier, και του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.

Το 1911 ο Le Corbusier, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στην Ανατολή αναζητώντας την αλήθεια της αρχιτεκτονικής. Στο δεύτερο ταξίδι στην Ελλάδα, το 1933 στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, τον συνεπήρε η γοητεία της Μεσογείου και ιδίως των Κυκλάδων που επισκέφτηκε για πρώτη φορά. Στις λευκές προσόψεις και στην τέλεια καθαρότητα των λαϊκών ανώνυμων κτισμάτων της Μεσογείου, ο Le Corbusier αναγνώρισε μια αρχιτεκτονική πηγαία και αληθινή. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική που οραματίζονταν οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες της Δύσης υπήρχε ήδη εκεί. Η Μεσόγειος, στην οποία η αρχιτεκτονική έμοιαζε να είναι το επιδέξιο, σωστό και συναρπαστικό παιχνίδι των όγκων κάτω από το φως, έμεινε για πάντα στην καρδιά του. Σε αυτή τη Μεσόγειο, στο Καπ Μαρτέν της Κυανής Ακτής παραθέριζε κάθε καλοκαίρι ως το 1965 που έχασε τη ζωή του κολυμπώντας.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί η σχέση του LeCorbusier με τη Μεσόγειο μέσα από τις πολλές συναντήσεις τους: ταξίδια, τρόπος ζωής, τοπίο, ιστορία και μύθοι, πόλη και κατοίκηση. Η σύγχρονη προοπτική αλλά και η διαχρονία στην προσέγγιση της συνάντησης του Le Corbusier με κάθε συστατικό του φαινομένου της Μεσογείου αποτελεί ζητούμενο του διαγωνισμού. Η ανάδειξη της σχέσης αυτής θα φέρει στο φώς νέες ερμηνείες του έργου του αρχιτέκτονα αλλά και νέες πτυχές της αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ:

1. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν αρχιτέκτονες, κάτοικοι Ελλάδος και εξωτερικού, ανεξαρτήτως εθνικότητας αλλά το δοκίμιό τους θα πρέπει να είναι γραμμένο αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα.

2. Κάθε έργο πρέπει να είναι ενυπόγραφο και πνευματικό προϊόν του διαγωνιζόμενου, ο οποίος δηλώνει ότι είναι ο αποκλειστικός κάτοχος κάθε δικαιώματός του. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό θεωρείται ατομική, δηλαδή αποτελεί το έργο ενός και μόνο συγγραφέα, ο οποίος με την συμμετοχή του αναγνωρίζει ότι φέρει την ευθύνη της υπογραφής του και κάθε άλλη ευθύνη σχετικά με την πατρότητα και την πρωτοτυπία του κειμένου.

3. Κάθε δοκίμιο πρέπει να έχει έκταση από 2.500 έως 3.000 λέξεις, αλλιώς δεν γίνεται αποδεκτό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Κριτική Επιτροπή μπορεί να δεχτεί παραβίαση αυτών των ορίων κατά 20%. Το δοκίμιο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 5 φωτογραφίες, που πρέπει να υποβληθούν σε αρχεία jpg ή tiff και ανάλυση 300 dpi με ελάχιστη διάσταση 15 εκατοστά.

4. Κάθε έργο πρέπει να είναι μη δημοσιευμένο στο παρελθόν, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, να μην έχει υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό και να μην υπόκειται σε καμία δέσμευση, καθ' οποιοδήποτε τρόπο, σε εκδοτικό οίκο, εταιρεία ή φορέα.

5. Η υποβολή του έργου γίνεται με ταχυδρομική αποστολή φακέλου ο οποίος περιλαμβάνει:

Α. Το δοκίμιο σε έντυπη μορφή (σελίδες Α4, γράμματα Times 12, μονό διάστημα), το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και στοιχεία του διαγωνιζομένου, αλλά σε κάθε σελίδα θα φέρει πάνω δεξιά ενδεικτικό πενταψήφιο αριθμό (ψευδώνυμο).

Β. Το δοκίμιο σε ηλεκτρονική μορφή (Word) και τις εικόνες σε Cd ή USB. Ομοίως, η ηλεκτρονική μορφή δεν θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και στοιχεία του διαγωνιζομένου, αλλά σε κάθε σελίδα θα φέρει πάνω δεξιά ενδεικτικό πενταψήφιο αριθμό (ψευδώνυμο).

Γ. Κλειστό υποφάκελο ο οποίος θα αναγράφει πάνω δεξιά τον πενταψήφιο αριθμό (ψευδώνυμο) του συμμετέχοντος (και όχι στοιχεία αποστολέα) και θα περιλαμβάνει τα αναλυτικά στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας).

Ο γενικός φάκελος με το δοκίμιο σε έντυπη μορφή, το Cd ή USB και τον υποφάκελο με τα στοιχεία του διαγωνιζομένου επίσης θα αναγράφει πάνω δεξιά τον πενταψήφιο αριθμό (ψευδώνυμο) και όχι τα στοιχεία του αποστολέα. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο.

Θα αποσταλεί στη διεύθυνση:

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Ακτή Ενώσεως και Πλατεία Κατεχάκη
73132 ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ

· Ημερομηνία παράδοσης: 31 Ιουλίου 2016 (σφραγίδα ταχυδρομείου)

· Με την υποβολή της συμμετοχής κάθε διαγωνιζόμενος συμφωνεί και αποδέχεται πλήρως ότι το έργο του θα τεθεί υπό την κρίση των μελών της Κριτικής Επιτροπής, και ότι αποποιείται κάθε δικαίωμα επανεξέτασης, επαναξιολόγησης ή προσβολής της τελικής απόφασης της Κριτικής Επιτροπής.

· Θα απονεμηθούν συνολικά 3 βραβεία. Θα δοθούν και έπαινοι κατά την κρίση της Κριτικής Επιτροπής.

· Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2016.

· Τα δοκίμια που θα επιλεγούν για βραβείο ή έπαινο θα παρουσιαστούν σε ομώνυμη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση.

· Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι:

Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Γιάννης Τσιώμης, αρχιτέκτων, ομ. Καθηγητής στην École Nationale Supérieure d'Architecture και διευθυντής σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και του Université Paris VIII, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αρχιτέκτων, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Αμαλία Κωτσάκη, αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

· Για τυχόν διευκρινίσεις οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω mailστο cam.essayscomp@gmail.com μέχρι 15 Ιουνίου 2016.

Η μη τήρηση έστω και ενός από τους παραπάνω όρους του διαγωνισμού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του υποψηφίου

Συνημμένα Αρχεία: